NOS Nieuws

UWV schoof ruim 3000 fraudezaken terzijde

Ruim 3000 meldingen van fraude zijn vorig jaar door de afdeling handhaving van het UWV niet behandeld omdat die het te druk had. Het UWV bevestigt berichtgeving daarover in het dagblad Trouw.

Het UWV zegt dat "de werkvoorraad te groot was". Inmiddels heeft een speciaal team de meldingen dit jaar alsnog bekeken en besloten dat een groot deel ervan niet verder onderzocht hoefde te worden.

Zo waren er bijvoorbeeld honderd meldingen die meer dan twee jaar oud waren. Het UWV vond het "niet acceptabel" om mensen die een uitkering krijgen na zo'n tijd nog te confronteren met fraude. Daarnaast bleek ook een groot deel van de meldingen onterecht.

Een woordvoerder van het UWV zegt dat anonieme meldingen meestal weinig opleveren. Daarnaast zijn 140 van de 1500 externe meldingen uiteindelijk doorgestuurd naar een andere afdeling voor nader onderzoek. Wat dat heeft opgeleverd kon het UWV niet zeggen.

Er kwamen vorig jaar zo'n 60.000 fraudemeldingen binnen bij het UWV. De afdeling handhaving had minder tijd per zaak. In de laatste paar maanden van 2014 was dat maar 30 uur; normaal gesproken staat er 50 uur per zaak voor.

De dienst is bezig met een reorganisatie. De komende jaren verdwijnen 300 banen op de fraude-afdelingen en het aantal inspecteurs wordt teruggebracht van 185 naar 115. Volgens het UWV heeft de werkdruk van vorig jaar niets met de reorganisatie te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl