De beurzen in Azië sloten met verliezen van 2 tot 4 procent.
NOS NieuwsAangepast

Verliezen op Europese beurzen lopen terug

De verliezen op de Europese beurzen lopen wat terug. De belangrijkste Europese graadmeters staan zo'n 0,9 tot 1,6 procent lager. De AEX verloor rond 10.30 uur 1,2 procent. Bij opening was het verlies nog 2 procent.

Beleggers reageren op het Griekse 'nee' in het referendum van gisteren. De daling is kleiner dan een week geleden toen de onderhandelingen met Griekenland waren vastgelopen. Bij opening daalden de beurzen toen 4 tot 5 procent. Analisten verwachtten voor de opening van vandaag juist een veel groter verlies dan vorige week.

Voor opening van de beurs maakte de Griekse minister van Financiën Varoufakis onverwacht zijn aftreden bekend. Hij wordt door velen gezien als een obstakel in de onderhandelingen tussen Europa en Griekenland.

ECB

Beleggers kijken vandaag verder vooral naar de Europese Centrale Bank. De Griekse centrale bank heeft de ECB gevraagd om de noodkredieten te verhogen zodat de banken in Griekenland, die al een week dicht zijn, weer open kunnen. Of die kredieten worden verhoogd is hoogst onzeker. Maandagmiddag vergadert het bestuur van de ECB.

Ook richten beleggers zich op de rente op staatsleningen van Zuid-Europese landen als Spanje, Portugal en Italië. De vraag is in hoeverre het vertrouwen in deze landen wordt geschaad door de onzekere situatie rond Griekenland. Hoe hoger de rente op staatsleningen van deze landen, hoe meer zij moeten betalen als zij geld willen ophalen op de kapitaalmarkt.

De rente op Spaanse en Italiaanse staatsleningen liep aanvankelijk sterk op, maar is inmiddels weer teruggezakt tot iets boven de niveaus van vrijdag.

Azië

De Aziatische beurzen sloten vanochtend met verliezen van 2 tot 4 procent. De Japanse Nikkei verloor ruim 2 procent, de beurs in Hongkong 4,5 procent. De Chinese beurs was een uitzondering. Die steeg aanvankelijk sterk door steunmaatregelen van de Chinese overheid. Die grijpt in omdat de beurs in de afgelopen drie weken bijna 30 procent van zijn waarde heeft verloren. Toch sloot de Shanghai Composite zo goed als onveranderd ten opzichte van vrijdag.

De euro daalde ten opzichte van de dollar maar staat nog wel boven de $1,10.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl