NOS Nieuws

Agenten laten man met IS-vlag bij Brits parlement lopen

In Engeland is discussie ontstaan over een man die gedrapeerd in een vlag van terreurbeweging Islamitische Staat langs het parlement in Londen liep, maar niet werd gearresteerd. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Het incident volgt een week na de aanslag in Tunesië waarbij 30 Britten om het leven kwamen.

De foto's van de man zouden voor het eerst zijn verschenen op een Koreaans forum. De man werd gespot terwijl hij langs de Big Ben liep met een zwarte IS-vlag op zijn rug. Op zijn schouders droeg hij een klein kind dat met een IS-vlaggetje zwaaide. Even later wandelden de twee ook langs een groepje padvinders bij het parlement.

De politie bevestigt dat de man is aangesproken door agenten, maar niet is opgepakt. Volgens Londense politie heeft de man niets fout gedaan. "Alhoewel het steunen van IS of het lidmaatschap van die organisatie bij wet verboden is, is het niet strafbaar om te demonstreren voor het oprichten van een onafhankelijke staat", schrijft de Londense politie in een verklaring.

Het zwaaien of dragen van een vlag is alleen strafbaar als daaruit geconcludeerd kan worden dat de drager een verboden organisatie steunt of er lid van is. De agenten die de man aanspraken, besloten dat in dit geval zijn gedrag binnen de wet viel.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde niet op het incident reageren en zei dat de beslissing om de man niet te arresteren "een operationele beslissing" was.

In Nederland is zwaaien met de vlag ook verboden volgens het OM, net als in Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl