Carli Lloyd (10) viert haar derde doelpunt tegen Japan

De VS overrompelt Japan in WK-finale

De Amerikaanse voetbalsters hebben in Canada voor de derde keer de wereldtitel veroverd. In een gedenkwaardige WK-finale in Vancouver werd titelverdediger Japan met 5-2 weggeblazen.

Japan werd vanaf de aftrap compleet overrompeld door de VS en binnen vijf minuten was het al 2-0. Een hoekschop en een vrije trap belandden voor de voeten van Carli Lloyd, die dankbaar profiteerde van een gebrek aan Japanse doortastendheid en even koelbloedig als genadeloos raak schoot.

Tien minuten later hadden de Amerikaansen de voorsprong verdubbeld. Lauren Holiday scoorde met een prachtige volley en Lloyd nam het hoogtepunt van de wedstrijd voor haar rekening: zij pikte op eigen helft de bal op, omspeelde een Japanse en schoot de bal vanaf de middenlijn over keepster Ayumi Kaihori heen in het lege doel.

Finale WK vrouwen: fabuleuze goal Carli Lloyd

Volledig van de kaart

Japan, dat dit WK in zes duels maar drie doelpunten had geïncasseerd, was volledig van de kaart en het wervelende Amerika leek op weg naar de dubbele cijfers. Lloyd (een van de speelsters die in de finale van 2011 na de verlenging een strafschop misten) en Alex Morgan waren dicht bij de 5-0.

Uit het niets maakte Yuki Ogimi er na een klein halfuur 4-1 van: de aanvalster draaide in de zestien knap weg bij Julie Johnston en schoot fraai raak. Zeven minuten na rust kopte Johnston uit een Japanse vrije trap in eigen doel en gloorde er weer hoop bij de titelverdediger. Die werd twee minuten later de bodem in geslagen door de 5-2 van Tobin Heath.

Finale WK vrouwen: VS overklast Japan

Moordend tempo

In het laatste halfuur gingen beide ploegen in een moordend tempo op zoek naar meer, maar grote kansen leverde dat niet meer op. In de slotfase liet de Amerikaanse bondscoach Jill Ellis de 'oudjes' Abby Wambach (35) en Christie Rampone (40) nog invallen, zodat ook zij deel uitmaakten van een historische finale.