De Amerikaanse keepster Hope Solo
NOS Voetbal

Vrouwen VS krijgen herkansing tegen Japan

Net als vier jaar geleden gaat de finale van het WK voetbal voor vrouwen tussen Japan en de Verenigde Staten. In 2011 stond het na 90 minuten 1-1 en na 120 minuten 2-2. Strafschoppen bepaalden in Frankfurt wie wereldkampioen voetbal werd. Japan was de betere in de penaltyserie; het werd 3-1. Komende nacht krijgt de VS kans op revanche.

"Twee keer op rij dezelfde finale. Dat is zeker opvallend, maar het zijn wel twee landen die allebei voorlopen in de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal", zegt Mandy van den Berg, de aanvoerster van Oranje. Zij is niet verbaasd over deze finale. "Het zijn beide grote landen, ze hebben de keuze uit een hoop spelers. Dat zie je terug in deze prestatie. Daar willen wij in Nederland ook wel naartoe."

Dubbel gevoel na verlies tegen Japan

Van den Berg is bekend met Japan, beter dan ze misschien had gewild. Ze verloor met Nederland de achtste finale van de regerend wereldkampioen. Dat Japan nu in de finale staat, geeft Van den Berg een dubbel gevoel. "Aan de ene kant hebben we de kans gehad om van ze te winnen, hun weg had onze weg kunnen zijn. Aan de andere kant geeft het aan dat Japan wel heel sterk is."

Mandy van den Berg over de WK finale

Japan niet groots, maar wel favoriet

Japan won alle drie de poulewedstrijden, maar niet erg overtuigend. Ook in de knock-outfase waren de uitslagen niet groot. De achtste finale werd met 2-1 van Nederland gewonnen, waarna in de kwartfinales Australië met 1-0 verslagen werd.

In de halve finales was een eigen doelpunt van Engeland nodig voor een Japanse overwinning (2-1). Toch is Japan volgens Van den Berg een ploeg die in de finale thuishoort. "Ze staan daar vanwege de de kwaliteit, niet omdat ze geluk gehad hebben."

De Verenigde Staten, tweevoudig wereldkampioen, werden ook groepswinnaar. In de achtste finales versloegen de Amerikaanse vrouwen Colombia met 2-0. De kwartfinale tegen China werd met 1-0 gewonnen en in de halve finale werd Duitsland met 2-0 verslagen.

"Ik verwacht toch dat Japan wereldkampioen wordt", zegt Van den Berg. "Hun aanvoerster, Homare Sawa, is een hele vaardige speelster. Maar dat geldt ook voor die tien anderen, plus de hele bank. Ze zijn bijna allemaal tweebenig en kunnen de bal op wat voor manier dan ook wegleggen."

De finale van het WK voetbal voor vrouwen is vanaf 00.45 uur rechtstreeks te zien op NPO 3 en NOS.nl. Voormalig Oranje-international Daphne Koster verzorgt de analyse van de wedstrijd.

Homare Sawa, aanvoerster en sterspeelster van Japan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl