Premier Tsipras noemde de uitslag een moedige keuze
NOS Nieuws

Tsipras: 'nee' is geen breuk met Europa

De Grieken hebben zich vanavond niet uitgesproken over de vraag of Griekenland bij de euro moet blijven. Die vraag moet helemaal van tafel. Dat heeft premier Tsipras gezegd in een eerste reactie op de uitslag van het referendum in Griekenland. Dat is uitgelopen op een grote overwinning voor de tegenstanders van nieuwe bezuinigingen en hervormingen, zoals de regering-Tsipras had gehoopt.

De premier noemde de uitslag een moedige keuze. "We hebben bewezen dat democratie zich niet laat chanteren." Hij zegt de nee-stem van de Grieken niet als een mandaat te zien voor nieuwe confrontaties met Europa, maar juist om een levensvatbaar akkoord te bereiken.

Er zijn geen gemakkelijke oplossingen, waarschuwde Tsipras. Maar er zijn wel rechtvaardige oplossingen, mits beide partijen dat willen. Volgens hem kan Griekenland morgen terug naar de onderhandelingstafel om het zieltogende Griekse bankenstelsel te redden.

De Griekse premier heeft na de uitslag van het referendum gesproken met president Prokopis Pavlopoulos. Tsipras heeft de president verzocht om maandagochtend de leiders van de Griekse politieke partijen bijeen te roepen. De premier wil een nationaal front creëren voorafgaand aan eventuele gesprekken met de geldschieters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl