Grieken vieren feest op het Syntagmaplein
NOS Nieuws

Grieks 'nee' stelt Europa voor problemen

EU-leiders breken zich het hoofd over de vraag hoe ze verder moeten met Griekenland, nu een onverwacht grote meerderheid van de kiezers 'nee' heeft gezegd in het referendum. De uitslag komt als een schok aan in de Europese hoofdsteden.

Berlijn

Voor Duitsland is het Griekse 'nee' een grote tegenvaller, zegt correspondent Jeroen Wollaars. "Het betekent dat de strategie van bondskanselier Merkel en minister van Financiën Schäuble is mislukt. Zij wilden de Grieken aanzetten tot hervormingen, maar dat wijzen de kiezers af. Morgen gaat Merkel naar de Franse president Hollande, wat erop wijst dat zij verder wil praten met Griekenland.

Maar Schäuble en andere hardliners in het parlement voelen daar niets voor. Niet alleen de politiek, ook de bevolking is verdeeld: 45 procent van de Duitsers vindt dat Griekenland in de euro moet blijven, terwijl een even groot percentage wil dat Griekenland de eurozone verlaat. De Duitse economie kan een Grexit wel trekken, maar de vraag is of dat politiek ook zo is."

Jeroen Wollaars

Parijs

De Franse regering wil volgens correspondent Ron Linker met Griekenland blijven praten. "Dat stond al voor het referendum vast en dat zal ook de inzet van president Hollande zijn als hij morgen bondskanselier Merkel verwelkomt. Hollande wordt hierin gesteund door een meerderheid van de Fransen.

Prominenten uit de Franse financiële wereld zitten ook op deze lijn. De in ongenade gevallen ex-baas van het IMF Strauss-Kahn vindt dat Griekenland en Europa meer tijd moeten nemen voor een oplossing. Thomas Piketty, auteur van Kapitaal in de 21ste eeuw, heeft de Franse regering geadviseerd haar veto te gebruiken tegen een Grexit. Anders drijf je Griekenland naar het Rusland van Poetin, zegt Piketty."

Ron Linker

Den Haag

De Nederlandse regering heeft zich tot nu toe nogal op de vlakte gehouden, zegt politiek verslaggever Ron Fresen, maar het staat wel vast dat Den Haag met de Grieken verder wil praten. "Premier Rutte en minister van Financiën Dijsselbloem betitelden het referendum tot nu toe vooral als een interne Griekse aangelegenheid. Het wachten is op wat de Griekse regering nu met de uitslag gaat doen. Maar de Nederlandse regering vindt dat Griekenland ook bij een 'nee' moet bezuinigen.

Opvallend is dat Dijsselbloem in een brief aan de PvdA-achterban liet weten dat het referendum ging over de vraag of Griekenland in de euro kan blijven. Daarmee suggereert hij dat het 'nee' van vandaag een Grexit kan betekenen, een woord dat in Den Haag tot nu toe zorgvuldig is gemeden."

Ron Fresen

Brussel

Het Griekse 'nee' is het slechtste scenario voor Brussel. Correspondent Arjan Noorlander zegt dat deze uitslag Europa voor een onmogelijk dilemma plaatst. "Het is een nachtmerrie waarvan gehoopt werd dat die niet zou doorgaan."

Brussel staat nu voor de keuze de harde opstelling naar Athene vast te houden of door de knieën te gaan en schulden af te schrijven. Dat laatste zou sommige leiders in grote problemen brengen, omdat die hebben gezegd dat het nu genoeg is met Griekenland. De situatie is zo ongelooflijk ingewikkeld dat een Grexit dichterbij is dan ooit."

Correspondent Arjan Noorlander

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl