John Kerry spreekt de pers toe in Wenen
NOS Nieuws

Kerry: atoomoverleg Iran kan nog alle kanten op

De onderhandelingen over het atoomprogramma van Iran kunnen nog alle kanten op. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die in Wenen is om met Iran tot een akkoord te komen over het nucleaire programma.

Volgens Kerry is er vandaag serieuze vooruitgang geboekt, maar is er op veel belangrijke punten nog geen overeenstemming. Kerry zei dat zolang Iran niet wil inbinden op de punten die voor de VS het belangrijkst zijn, de mogelijkheid bestaat dat de gesprekken op niets uitlopen.

De belangrijkste twistpunten betreffen de beperkingen waaraan het nucleaire onderzoek in Iran wordt onderworpen en de mate waarin de internationale gemeenschap mag inspecteren.

Deadline

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland proberen sinds vorige week in Wenen een definitief akkoord te bereiken over het Iraanse atoomprogramma. Dat akkoord had er afgelopen dinsdag al moeten zijn, maar die deadline werd niet gehaald. De onderhandelaars willen nu dat er dinsdag een akkoord is.

Gisteren zou wel een in principe overeenstemming zijn bereikt over de afbouw van de sancties tegen Iran. Dat wordt gezien als een belangrijke tussenstap naar een totaalakkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl