Het gestrande jacht bij Urk
NOS Nieuws

Veel zeilboten in problemen door slechte weer

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is vanmiddag 40 keer uitgevaren om mensen te helpen, die door noodweer met hun zeilboot in problemen waren gekomen.

Volgens de KNMR vroegen de meesten om hulp op het IJsselmeer en de Randmeren. In veel gevallen hadden de hulpmotoren te weinig kracht om in de harde wind vooruit te komen. In enkele gevallen strandden de vaartuigen, onder meer bij Urk.

Volgens de reddingsmaatschappij zijn veel mensen het water opgegaan ondanks waarschuwingen voor slecht weer.

Friesland

Op het Friese meer Flakke Brekken bij Workum vielen twee mensen tijdens noodweer uit hun boot. De hulpdiensten konden één opvarende snel uit het water halen, de ander werd tijdens een zoekactie gevonden. Hij kon ook heelhuids aan wal worden gebracht.

Hetzelfde gebeurde in het noordwesten van Noord-Brabant. Bij Drimmelen op de Amer sloeg een motorboot om door de zware windstoten. De twee opvarenden konden ook daar worden gered.

Brand en bomen

In Munnekezijl, in het noordoosten van Friesland, werd een grote boerderij met twee aardappelloodsen door brand verwoest. Het vuur ontstond na blikseminslag. De Friese brandweer kreeg bij het bestrijden van de brand hulp van collega's uit Groningen.

Uit het zuidoosten van Noord-Brabant komen berichten binnen van schade door de harde wind. In Geldrop, Eindhoven en Helmond zijn bomen omgewaaid.

Wateroverlast Surhuisterveen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl