Lars Boom ging toch in Utrecht van start
NOS Wielrennen

'Deelname Boom betekent einde voor MPCC'

Van de UCI mocht hij starten, van de ASO ook, maar van de MPCC niet. Even wist Lars Boom niet waar hij aan toe was, nadat er een opvallend laag cortisolgehalte bij hem was waargenomen. En met Boom tastten ook de wielervolgers in het duister.

"Dit is verwarrend en ik denk dat je moet vaststellen dat de MPCC nu wel z'n langste tijd heeft gehad", concludeert Marcel Wintels, de voorzitter van de Nederlandse wielerbond, nu Boom toch 'gewoon' nog onderdeel uitmaakt van het Tourpeloton.

Anarchie

"Het werkt slecht als er verschillende regels naast elkaar bestaan", legt de KNWU-voorzitter zijn stellingname uit. "Bovendien blijkt dat Astana op het moment dat het spannend wordt niet trouw blijft aan de regels. Dat tekent iets van anarchie in de wielersport."

Eerder keerde ook Lotto-Jumbo zich tegen de MPCC, de beweging voor een geloofwaardig wielrennen. Dat was nadat hun coureur George Bennett in een vergelijkbare situatie als die van Boom terecht was gekomen. Hij miste de Giro vanwege een te lage cortisolspiegel.

Betere procedure

Ploegdirecteur Richard Plugge: "Wij hebben Bennett toen binnenstebuiten gekeerd. Daaruit bleek dat hij geen cortisonen had gebruikt." Volgens Plugge is Bennett, net als Theo Bos eerder, het slachtoffer van een gebrekkige test.

"De procedure klopt niet. Wij hebben gevraagd die aan te passen, maar toen MPCC zei dat dat niet voor de vergadering in oktober zou gebeuren, zijn we eruit gestapt. Wij weten namelijk via experts hoe we de procedure wel kloppend kunnen maken."

Toekomst

"Als we dat voor elkaar krijgen dan is het een fantastische club", laat Plugge juist de mogelijkheid open op een toekomst voor de beweging.

Wintels: "Nog mooier zou het zijn om met álle ploegen tot afspraken te komen. Die moeten dan gelden voor alle teams en dan moeten zij ook die regels niet meer naast zich neer kunnen leggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl