Demonstratie tegen het steunpakket in Istanbul
NOS Nieuws

Griekse stembureaus geopend

In Griekenland zijn om 06.00 uur Nederlandse tijd de stembureaus opengegaan. De bevolking kan zich vandaag in een referendum uitspreken over het laatste voorstel van de internationale schuldeisers.

Het referendum wordt gezien als bepalend voor de toekomst van Griekenland in Europa. Als de Grieken 'nee' stemmen, lijkt een faillissement van het land onafwendbaar.

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem zei donderdag dat het bij een Grieks 'nee' nog maar de vraag is of Griekenland in de eurozone kan blijven. De Griekse premier Tsipras stelt dat zijn land gewoon in de euro kan blijven, ook als het noodpakket wordt weggestemd.

Volgens Tsipras heeft het land met een 'nee' juist een sterkere onderhandelingspositie met Europa.

'Chantage vs rust'

Premier Tsipras zal vermoedelijk om 09.00 uur zijn stem uitbrengen. Hij is fel tegen het reddingsplan van de internationale geldschieters. Volgens hem is het kiezen tussen de "chantage van de eurolanden" en "rust voor de toekomst van Griekenland".

Gisteren werd er op verschillende plaatsen in de wereld gedemonstreerd uit solidariteit met de Grieken. In onder meer Portugal, Groot-Brittannië, Turkije en Australië hielden mensen borden in de lucht met het Griekse woord 'oxi' erop, dat 'nee' betekent.

Demonstratie in Portugal voor een Grieks 'nee' (oxi) bij het referendum
Ook in het centrum van Londen werd gedemonstreerd
En ook in Lissabon gingen tegenstanders van het steunpakket de straat op
In het Australische Melbourne was de boodschap op straat ook helder

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl