De Griekse economiestudent Charis is naar z'n geboorteplaats gereisd
NOS Nieuws

Veel Grieken moeten reizen om te stemmen

De Grieken die morgen willen stemmen in het referendum moeten daar soms een flinke reis voor over hebben. Ze kunnen alleen stemmen daar waar ze geregistreerd staan. En voor veel Grieken betekent dat een terugkeer naar hun geboortestreek.

Om de bevolking het reizen te vergemakkelijken hoeft er dit weekend geen tol betaald te worden op de snelwegen. En de buskaartjes kosten een kwart minder dan normaal.

Reizen om te kunnen stemmen in het Griekse referendum

Ook de twintigjarige economiestudent Charis gaat op reis. Hij gaat met de bus naar Loutraki, waar zijn ouders wonen. Een reis van een uur met de bus vanuit Athene. “Ik heb nog niet besloten wat ik ga stemmen, maar ik denk dat het ‘nee’ wordt. We moeten die vicieuze cirkel nu doorbreken.“

Overigens vindt Charis dat er flink hervormd moet worden. De ambtenarij is volgens hem veel te groot.

Zijn ouders neigen eerder naar een ‘ja’. Maar voor echte conflicten hoeft dat niet te zorgen, zegt Charis. “Het referendum gaat ook weer voorbij. We blijven voor altijd familie.

Minas Grigoratos, een fabrikant van badmode, zit er geharnaster in. Hij doet vandaag een fotoshoot voor badmode op het strand. Hij kan zijn fotograaf betalen, maar dat houdt hij niet lang meer vol.

Hij stemt 'ja', en overweeg het land te verlaten als morgen de 'nee-stemmers' een meerderheid krijgen. Zonder Europa kan hij zijn zaak niet voortzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl