Asielzoekers stappen op de bus naar aanmeldcentrum Ter Apel

Meer asielzoekers melden zich in Nederland

  • Babette olde Hanhof

    Redacteur Asiel

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

  • Babette olde Hanhof

    Redacteur Asiel

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

Het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt, loopt snel op. Wekelijks melden zich rond de 1100 mensen bij de twee aanmeldcentra op Schiphol en in het Groningse Ter Apel. Een maand geleden lag dat getal nog rond de 500.

Op station Emmen, het laatste station voor aanmeldcentrum Ter Apel, is het de laatste weken drukker. "Uit veel treinen stappen groepjes asielzoekers", zegt een conducteur.

Ook buschauffeurs merken een toenemende drukte. "In 1995-1996, tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië, was het hier ook heel druk", vertelt buschauffeur Frans Naber. "Sinds vorig jaar zien we ook weer veel meer asielzoekers op het station, vooral in de zomermaanden."

De asielzoekers overnachten soms ook op het station, als ze de laatste bus naar Ter Apel missen, zegt Naber. "Dan vinden we 's ochtends een groepje slapend tegen elkaar aan bij het station."

Vluchtelingen bij aanmeldcentrum Ter Apel

Doorreis

Voor deze mensen is Ter Apel hun eindbestemming. Maar er zijn ook groepjes migranten die Nederland als tussenstation gebruiken. Hun doel is Scandinavië of Engeland.

Vorige week werden er nog mensen in een trailer in Wijchen aangetroffen. Ook het aantal mensen dat als verstekeling wordt gevonden in de passagiersboten tussen Hoek van Holland en Harwich is fors opgelopen. Dit jaar zijn tot half juni 220 verstekelingen aangetroffen; in heel 2014 waren dat er 160.

In heel Europa vroegen vorig jaar 571.000 mensen asiel aan, blijkt uit cijfers van de UNHCR. De meeste asielzoekers melden zich in Duitsland. Ook Hongarije en Zweden kennen een hoge instroom.

Syrië

In Nederland komen de meeste asielzoekers uit Eritrea, Syrië, Irak en Kosovo. Vorig jaar deden zo'n 24.000 mensen een eerste asielaanvraag in Nederland.

"Naar Nederland komen relatief gezien niet heel veel asielzoekers, als je dat afzet tegen het inwoneraantal", zegt hoogleraar migratiegeschiedenis Leo Lucassen. Dat heeft volgens hem sociale oorzaken.

Zo waren er in Nederland niet veel Syriërs voordat de oorlog in Syrië uitbrak. "Als mensen geen familie, vrienden of kennissen in een land hebben, vluchten ze er minder snel naar toe."

Er zijn ook economische aspecten. In Nederland is het lastiger om werk te vinden voor asielzoekers en vluchtelingen zonder papieren. In Duitsland of Engeland is dat eenvoudiger. Bovendien spreken asielzoekers vaker Duits of Engels.

Geen problemen

De extra toestroom in Ter Apel leidt niet tot problemen, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. "Je ziet dat het druk is, maar wel hebben nog opvangplekken voor de mensen die nu aankomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl