De Grieken kunnen morgen kiezen tussen nai (ja) en oxi (nee)
NOS Nieuws

'Niet bang om nee te stemmen'

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

Morgen is een historische dag voor Griekenland. Om 07.00 uur Griekse tijd gaan de stembureaus open voor het referendum over een akkoord met de schuldeisers.

Volgens de peilingen wordt het een nek-aan-nekrace. Zes inwoners van Athene vertellen waarom ze kiezen voor ja of nee.

Alexandra Patrikiou (35), stemt ja:

"Ik wil in de euro blijven en ben bang voor de gevolgen van een nee. Meer bezuinigen is de enige oplossing. Natuurlijk hebben Griekse regeringen en de EU fouten gemaakt. Maar bij de EU blijven is onze enige uitweg.

Ik geloof Tsipras niet als hij zegt dat we niet bang hoeven te zijn voor een nee-stem. Ik weet ook niet wat er dan gebeurt, maar we zullen in moeilijkheden komen. Banken kunnen dan niet meer open. Hoe kunnen we dan bij ons geld?"

Panaiota Moskopoulou (48), stemt ja:

"Een grote 'ja'! Ik ben bang voor wat er gebeurt na een 'nee'. Dat is onbekend terrein. Misschien gaan we dan uit de euro, misschien ook niet. Het duurt sowieso lang voor ons land weer op de goede weg is, maar bij een winst voor nee duurt het nog langer.

Ik weet dat er meer bezuinigingen komen bij een ja, maar dat moet dan maar. Ook al is er al zo veel bezuinigd."

Stratos (79), stemt nee:

"Ik heb een pensioen van 365 euro, maar omdat ik een schuld moet afbetalen wordt bijna mijn hele pensioen ingehouden. Ik hou maar 16 euro per maand over. Daar kan ik niet van leven natuurlijk, dus ik werk nog een beetje. Samen met wat familieleden verkoop ik ringen via eBay.

De pensioenen kunnen echt niet verder omlaag. Ik wil dat we in de EU blijven, maar met een betere deal."

Yiannis Duvas (39), stemt nee:

"Europa maakt ons bang om nee te stemmen. Maar ik vind de nee-stem bevrijdend. Ook bij een nee blijven we in de euro, denk ik.

Als ja wint, zal de situatie alleen maar slechter worden. En als we toch uit de euro gaan, tja, dat zien we dan wel weer."

Dimitrios Amorgianiotis (58), stemt ja:

"Ik wil dat we in de EU blijven. Ik herinner me nog dat we erin kwamen, ik voel me veilig binnen de EU. Bij een 'nee' zal het slecht aflopen met ons land, dan krijgen we geen hulp meer.

Ik geloof Tsipras niet als hij zegt dat we dan een betere deal krijgen. De onzekerheid vreet aan me. Het zijn onzekere tijden voor Griekenland."

Marisa Papasmyri (38), stemt nee:

"Ik ben tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Ik weet wat er gebeurt als we 'ja' stemmen en ik ben klaar met de bezuinigingen. Steeds meer mensen worden dakloos, ik wil gerechtigheid. We moeten in Europa samen onze problemen oplossen.

De grote commerciële tv-zenders maken ons bang voor de nee-stem. Maar angst is het enige wapen van het ja-kamp. Ze kunnen ons niet zomaar uit de euro gooien. Ik ben niet bang om 'nee' te stemmen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl