Roger Federer rolt op Wimbledon vooralsnog goed door het toernooi
NOS Sport

Federer let even niet op, maar wint wel

Roger Federer heeft zich bij de beste zestien geschaard op Wimbledon. De Zwitser rekende af met de Australiër Sam Groth, maar liep wel tegen zijn eerste setverlies in het toernooi aan: 6-4, 6-4, 6-7 (5), 6-2.

Groth sloeg in 2012 de hardste service ooit in het profcircuit (263 km/uur) en toonde dat wapen ook tegen Federer. De Australiër ramde in de openingsgame een ace van 236 km/uur en bleef daarmee net verwijderd van het Wimbledonrecord van de Amerikaan Taylor Dent, die in 2010 op 238 km/uur uitkwam.

Dure dubbele fout

Federer was echter vanaf de baseline heer en meester. De als tweede geplaatste Zwitser had in de eerste twee sets genoeg aan één break voor de setwinst. Maar in de tiebreak van set drie sneed Federer zichzelf in de vingers. De Zwitser sloeg op 3-3 een dubbele fout en Groth profiteerde direct.

In de vierde set liep Federer alsnog vlot uit naar 3-0 en was Groth niet meer bij machte om zich op te richten. Federer speelt in de achtste finales tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut.

Weinig energie verspeeld

"Ik ben zeer tevreden", zei de zevenvoudig winnaar. "Het was een warme week, maar gelukkig ben ik die doorgekomen zonder dat ik een lange partij heb moeten spelen. De wedstrijden worden nu steeds mooier. Ik kijk ernaar uit."

Marin Cilic stond zaterdag geen game meer af

Cilic in restant snel klaar met Isner

Eerder op de dag bereikte ook Marin Cilic de laatste zestien. De Kroaat, gecoacht door oud-Wimbledonkampioen Goran Ivanisevic, was zaterdagmiddag snel klaar met John Isner: 7-6 (4), 6-7 (6), 6-4, 6-7 (4), 12-10.

De partij werd vrijdagavond bij 10-10 stilgelegd wegens invallende duisternis. De gedachten van veel tennisfans gingen terug naar Wimbledon 2010, toen Isner tegen Nicolas Mahut de langste wedstrijd uit de tennishistorie speelde. Toen stapte de Amerikaan na elf uur en vijf minuten als winnaar van de baan, met de setstanden 4-6, 6-3, 7-6 (7), 6-7 (3), 70-68.

Zo gek werd het dit keer niet gemaakt: in het restant won Isner, die het duel eindigde met een dubbele fout, geen game meer. Wel produceerde de Amerikaan de meeste aces: 37 tegenover 35 voor Cilic.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl