De Iraanse minister Zafir en het hoofd van het Iraanse atoomagenschap in Wenen
NOS Nieuws

Akkoord over afbouwen sancties tegen Iran

In Wenen hebben Iran en de vijf leden van de Veiligheidsraad en Duitsland volgens diplomatieke bronnen een akkoord bereikt over de afbouw van de sancties tegen Iran. Er zou in staan welke sancties worden afgebouwd en in welk tempo dat gebeurt.

Het is een belangrijke stap op weg naar een totaalakkoord over het Iraanse atoomprogramma, dat de komende dagen bereikt moet worden.

Het akkoord over de sancties is gesloten door de experts van de zeven landen. Het zou nog niet zijn goedgekeurd door de delegatieleiders, onder wie de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en zijn Iraanse collega Zafir.

Deadline

Toch worden de berichten over het akkoord gezien als een teken dat de partijen dichter bij een alomvattende overeenkomst komen.

De eerdere deadline van 30 juni werd niet gehaald. Twee dagen voor die deadline reisde Zafir terug naar Teheran voor overleg.

Khamenei

Anderhalve week geleden wekte een toespraak van de hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, twijfel over de haalbaarheid van een akkoord. Hij zei dat de sancties tegen Iran moeten worden opgeheven voordat Iran grote delen van zijn atoomprogramma ontmantelt. Ook zei hij dat Iran buitenlandse inspecteurs zal verbieden "ongewone inspecties" uit te voeren.

De belangrijkste kwestie die nog opgelost moet worden gaat over de vraag hoe de internationale gemeenschap kan controleren dat Iran geen kernwapen maakt. De VS en de Europese landen willen een ruimer mandaat voor de inspecteurs dan Iran wil toestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl