De vloot van de reddingsbrigade die dit weekeinde in de grachten en op het water rond Utrecht te vinden is.
NOS Nieuws

Reddingsbrigade: Blijf uit de Utrechtse grachten

“Gooi een paar flessen water over je heen, maar ga niet in de grachten zwemmen.” Die oproep doet Alex van Doorn van de reddingsbrigade aan bewoners en bezoekers in Utrecht.

“We begrijpen dat mensen met dit weer graag even willen afkoelen, maar met zoveel boten in het water kunnen wij de veiligheid niet garanderen. Een biertje in de hand en al een paar uur in de zon, ik snap het wel. Maar het is gewoon niet veilig.”

Vandaag staan naast honderden vrijwilligers op de weg ook 65 medewerkers van de reddingsbrigade te water paraat. Met zeventien boten bewaken zij de grachten van Utrecht. De teams komen uit het hele land.

Alex van Doorn achter het roer van een van reddingsboten die de Utrechtse grachten bewaken

“Er is heel bewust gekozen voor een landelijke spreiding. Wij zouden eerst met zes boten komen uit IJsselstein. Maar dat zou betekenen dat wij heel zwaar bemand waren en andere brigades niet de kans krijgen om hier ook te zijn. Er zit ook wel stukje gunfactor in.”

Extra alert

Van Doorn is al 31 jaar vrijwilliger bij de reddingsbrigade. Hij heeft al heel wat evenementen bewaakt, maar tijdens deze Tour de France zijn hij en zijn collega's extra alert, zegt hij. “Oververhitting is vandaag een heel groot gevaar. Er wordt wel veel water gedronken, maar dan nog. Een hele dag in de zon staan met 37 graden is gewoon riskant.”

Volgens Van Doorn zijn vandaag de beste vrijwilligers van de reddingsbrigade ingezet. “Je hebt gewoon goeie mensen en goeie boten nodig. Dit is een evenement dat heel erg in de belangstelling staat. Als er echt iets mis gaat staan de camera’s er bovenop. En dat gaat wereldwijd. Daarom zijn vandaag de beste van de beste vrijwilligers nodig.”

Op de vraag of hij niet liever aan de kant staat als toeschouwer, zegt Van Doorn: “Het is heel gaaf dat dit soort evenementen kunnen in Nederland en dat wij daar onderdeel van mogen zijn. Deel uitmaken van het publiek is leuk, maar wij hopen toch vooral dat wij er mede voor zorgen dat de dag goed verloopt en dat we indien nodig mensen kunnen helpen.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl