Koning van Tonga gekroond
Het heeft even geduurd, maar Tonga heeft eindelijk een nieuwe koning. Na een week van festiviteiten werd de 56-jarige Tupou VI vandaag tot vorst gekroond. Hij volgt zijn vrijgezelle broer op die in 2012 overleed.
De officiële kroning liet lang op zich wachten. De traditie wil dat minstens een jaar wordt gewacht met de kroning, uit respect voor de overleden vorst. Het duurde nog wat langer omdat Tonga de afgelopen jaren kampte met financiële problemen. De feestelijkheden van deze ceremonie kostte maar een fractie van het vorige kroningsfeest.
Voor de inwoners van Tonga is het taboe om het hoofd van hun vorst aan te raken. Om die reden werd een gepensioneerde dominee ingevlogen uit Australië. Die plaatste de kroon op het hoofd van de nieuwe koning.
Tradities
Vijftienduizend Tonganen waren vanuit het buitenland teruggekeerd om de ceremonie bij te wonen. De in het buitenland wonende Tonganen zorgen voor een belangrijk deel voor de inkomsten van het eilandenrijk, dat ten noordoosten van Nieuw-Zeeland ligt.
Onder de aanwezigen waren vandaag ook de Japanse kroonprins Naruhito en zijn vrouw prinses Masako. Daarnaast waren de Hongaarse Prins Georg von Habsburg en Prinses Marie-Therese von Hohenberg uit Oostenrijk van de partij.
De week van festiviteiten stond bol van traditionele ceremonies. Dat viel te verwachten aangezien Tonga het enige koninkrijk is in de Stille Zuidzee en ook de enige eilandnatie in dit werelddeel die door de eeuwen heen altijd soeverein is gebleven.
Zo werd een eeuwenoude kava-ceremonie gehouden. Daarbij wordt door een gezelschap van uitsluitend mannen een narcotisch wortelsap genuttigd. Het feestmaal kende eveneens een traditioneel menu van geroosterd varken, taro, zoete aardappel, kreeft en vis. Verder werden in de hoofdstad Nuku'alofa een week lang zang- en dansvoorstellingen gehouden.
Salote
Tonga kende twee beroemde vorsten. Koningin Salote regeerde liefst 47 jaar over het land, van 1918 tot 1965. Zij vergaarde internationale roem bij de kroning van koningin Elisabeth in Londen in 1953. In de stromende regen weigerde zij tijdens de processie als enige hoogwaardigheidsbekleder om het dak van het open voertuig te laten sluiten.
Zij werd opgevolgd door haar zoon, koning Tupou IV. Hij werd vooral bekend als de dikste koning ter wereld. In zijn hoogtijdagen woog Tupou IV meer dan 200 kilo en haalde hij de wereldpers met zijn fitnessprogramma's en afslankpogingen.