Het gebouw van de NPO in Hilversum
NOS Nieuws

'Overheid negeert richtlijn bijklussende journalisten'

De overheid houdt zich niet aan de eigen voorschriften bij het inhuren van journalisten. De afgelopen vier jaar zijn bij verschillende ministeries journalisten gevraagd als dagvoorzitter of spreker, terwijl een richtlijn uit 2004 het inhuren van actieve journalisten afraadt. Dat blijkt uit stukken die de Volkskrant heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur

De krant meldt dat ministeries tussen januari 2010 en het voorjaar van 2015 zeker 39 journalisten inhuurden. "Opvallend daarbij is het aantal presentatoren van de publieke omroep dat opdrachten doet bij de overheid", schrijft de Volkskrant.

Het ging de afgelopen jaren onder anderen om de journalisten Jelte Sondij (BNN-VARA), Liesbeth Staats en Fons de Poel (KRO), Rob Trip en Milouska Meulens (NOS), Twan Huys (NTR) en Teun van de Keuken (KRO-NCRV).

Richtlijn

De overheid stelde in 2004 een richtlijn op voor het inhuren van journalisten. Daarin staat dat de overheid niet langer actieve journalisten inhuurt, in het belang van een onafhankelijke journalistiek. Verder wordt het onwenselijk genoemd dat journalisten van de publieke omroep twee keer uit publieke middelen worden betaald. Eerst door hun werkgever en vervolgens nog eens door de Rijksoverheid.

Het ministerie van Algemene Zaken erkent dat de eigen richtlijn wordt geschonden. "Organisaties van de Rijksoverheid houden zich er niet altijd aan", zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant. Dat zou komen doordat de richtlijn niet overal binnen de Rijksoverheid even bekend is. De richtlijn wordt daarom opnieuw onder de aandacht gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl