Een asielzoekerscentrum in Amsterdam
NOS Nieuws

Mogelijk noodopvang asielzoekers in sporthallen

Asielzoekers worden binnenkort mogelijk opgevangen in onder meer sporthallen, evenementenhallen en noodgebouwen. Door de grote toestroom van vluchtelingen zijn er niet genoeg plaatsen in opvangcentra beschikbaar. In mei vroegen 3375 mensen asiel aan, een verdubbeling ten opzichte van een maand eerder, blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Vooral het aantal asielzoekers uit Eritrea stijgt flink. In mei waren het er 1123, een maand eerder 407 en in maart 113. De maanden ervoor waren het er steeds enkele tientallen. Ook is er een toename van asielzoekers uit Syrië.

Overleg

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, het COA, overlegt met gemeenten over opvangplaatsen. In welke gemeenten er opvang komt is nog onduidelijk. Er wordt gedacht aan sporthallen, sportzalen en recreatieruimten bij de bestaande azc's. Daarnaast zijn evenementenhallen en paviljoens een optie. Paviljoens, een soort luxe tenten, worden op het terrein van de azc's geplaatst.

Ook vorig jaar was er in mei een sterke stijging van asielzoekers uit met name Eritrea. Daarna zwakte het aantal vluchtelingen weer af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl