Aleksandr Vinokoerov
NOS Wielrennen

UCI: geen toestemming om startlijst Tour te wijzigen

De internationale wielerbond UCI geeft geen toestemming om de startlijst van de ploegen in de Tour de France te wijzigen. Dat liet de bond vanavond weten als reactie op Alexandre Vinokoerov, de ploegleider van Astana, die zei dat zijn ploeg morgen met negen renners zal starten.

Vinokoerov deed zijn uitspraak omdat bij zijn renner Lars Boom te lage cortisolwaarden zijn geconstateerd. De waarden in het bloed van Boom voldoen niet aan de eisen van de MPCC, de vereniging van professionele wielerteams voor een geloofwaardige wielersport. En daarmee staat een Tourstart van Boom op losse schroeven want Astana is lid van de MPCC.

Startverbod

Voor de UCI is een lage cortisolwaarde geen reden om een renner een startverbod op te leggen, maar de MPCC hanteert strengere regels. Volgens de MPCC mag een renner met te lage cortisolwaarden acht dagen niet starten, omdat die zouden kunnen duiden op een verminderde gezondheid.

Vinokoerov zei tegen de Franse krant L'Equipe eerder vanavond: "We starten met negen. Als we geen vervanger voor Boom mogen oproepen, dan start Lars gewoon. Jammer dan met je MPCC." Als de ploegleider zijn voornemen doorzet, stapt de ploeg feitelijk uit de MPCC. Het is dat of bakzeil halen en toch met acht renners starten.

Volgens eens persverklaring van Astana arriveert de renner Alessandro Vanotti morgenochtend in Nederland. De ploeg heeft hem op het oog om Boom te vervangen maar de UCI geeft daar dus geen toestemming voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl