NOS Nieuws

Garagebedrijven en pechhulp draaien overuren door warme weer

Het zijn topdagen voor garagebedrijven. Zoals ieder jaar valt er kort voor de vakantieperiode meer te sleutelen aan auto's, maar dit jaar stijgt het aantal reparaties explosief vanwege de hitte. Autobezitters melden zich massaal met kapotte airconditioners. Bij een garagebedrijf in Haarlem is het zo druk, dat ze de telefoon hebben uitgezet.

"Rond 12 uur dachten we, dit wordt te gek", zegt een monteur van garagebedrijf Aslan. "Het ging allemaal om de airco." Volgens hem komen de meeste problemen door achterstallig onderhoud. "Veel mensen beseffen niet dat zo'n systeem ook onderhoud nodig heeft."

Garagebedrijven draaien overuren

Afgelopen dagen vertoonde ook de airco van de rechtbank in Den Bosch kuren. De rechters liepen daardoor even niet in hun zwarte toga. Het was te warm in het gebouw. "De kledingvoorschriften voor rechters zijn vastgelegd, maar uiteindelijk bepaalt de rechter", zegt een woordvoerder. "Het ging hier om een uitzondering vanwege de aircoproblemen. Dit komt verder eigenlijk nooit voor."

Pech onderweg

Bij de ANWB merken ze dat de hitte ook invloed heeft op de auto's op de weg. Gisteren kreeg de bond zo'n 4000 hulpverzoeken. Normaal zijn dat er tegen de vakantieperiode aan duizend minder. De problemen werden vooral veroorzaakt door oververhitte motoren en lekke banden. "Het rubber wordt wat zachter, dus als de band al een beetje versleten is, dan heb je pech", zegt een medewerker.

Om iedereen te kunnen helpen, heeft de ANWB meer monteurs de weg opgestuurd. Het weekend wordt extra druk, denken ze, vanwege grote evenementen zoals de Tour in Utrecht en een concert van de Britse band Mumford and Sons in Nijmegen en André Rieu in Maastricht. Ook begint de vakantie voor de scholen in het noorden van het land.

Zowel de ANWB als de Verkeersinformatiedienst raden automobilisten aan om extra water mee te nemen in de auto. Ze wijzen mensen ook op de hoge temperatuur in de auto als die stilstaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl