De auto van Kimi Raikkonen na de crash met Alonso in Oostenrijk
NOS Sport

Positie Räikkönen bij Ferrari wankelt

  • Louis Dekker

    Commentator Formule 1

  • Louis Dekker

    Commentator Formule 1

De druk op Kimi Räikkönen neemt toe. De Ferrari-coureur presteert dit seizoen ondermaats en zijn toekomst is onzeker. De Fin moet de komende races presteren, want er zijn voldoende kapers op de kust.

Het was donderdag in Silverstone een dag met twee gezichten voor Räikkönen. In een uitgebreid fan-onderzoek in opdracht van coureursverbond GPDA rolde de oud-wereldkampioen als populairste Formule 1-coureur uit de koker. Maar in de persconferentie voor de Britse grand prix ging het vooral over zijn toekomst bij Ferrari.

Het contract van Räikkönen loopt eind dit jaar af en het ‘ijskonijn’ staat onder druk. Teamgenoot Sebastian Vettel is hem de baas, de prestaties vallen tegen en de Fin maakt dit seizoen opvallend veel fouten.

Voorlopig dieptepunt: de grand prix van Oostenrijk van twee weken geleden. Op zaterdag zakte Räikkönen in de kwalificatietraining door het ijs en in de race schakelde hij in de beginfase Fernando Alonso en zichzelf uit toen hij de controle over zijn Ferrari verloor.

  • Getty Images
    Kimi Räikkönen en Fernando Alonso crashten vroeg in de wedstrijd
  • AFP
    De auto van Kimi Räikkönen na de crash met Alonso in Oostenrijk

Paard

De wereldkampioen van 2007 heeft z’n beste tijd gehad, zeggen insiders. Vooral generatiegenoot David Coulthard velt een hard oordeel. De Formule 1-analist van de BBC vindt dat Ferrari beter op een ander paard kan wedden. “Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je op een bepaald moment in je carrière niet meer beter wordt. Dan zijn de scherpe kantjes er af. Dat is mij ook overkomen”, zegt de oud-McLaren-coureur op de website autosport.com.

“Iedereen gunt Räikkönen een zege, maar Vettel is net bij Ferrari aan de slag gegaan en presteert onmiddellijk. Toen Fernando Alonso nog Räikkönens teamgenoot was, was Alonso de baas. Zijn prestaties sinds z’n terugkeer bij Ferrari zijn veel te mager.”

Toekomst

De leiding van de ‘Scuderia’ doet weinig om de druk weg te nemen. Teambaas Maurizio Arrivabene benadrukt al een paar weken dat Räikkönen z’n toekomst in eigen handen heeft. Met andere woorden: hij weet wat er van hem wordt verwacht. Betere resultaten, meer podiumfinishes.

Räikkönen is zich daar uiteraard bewust van, maar in de persconferentie wekt hij niet de indruk er erg onrustig van te worden. Stoïcijns zegt hij: “Al die verhalen over mijn toekomst verbazen me niet. Speculaties zijn er altijd, zeker na een paar moeilijke races. Ik weet niet meer dan jullie. Ik doe m’n best het tij te keren. We zien wel wat er gebeurt.”

Lijstjes

Intussen circuleren er al diverse lijstjes met gegadigden voor het Ferrari-stoeltje naast Sebastian Vettel in 2016. Onbevestigd, uiteraard, maar de geruchten zijn er ontegenzeggelijk.

Räikkönens landgenoot Valtteri Bottas en de kersverse Duitse Le Mans-winnaar Nico Hülkenberg zijn serieuze kandidaten. Ze staan ook op de shortlist van BBC-analist Coulthard. “Bottas zou een goede vervanger kunnen zijn. Hij presteert erg goed bij Williams. En Hülkenberg verdient echt een kans in een goede auto. Hij heeft in z’n carrière echt alles gewonnen, behalve een Formule 1-race. En in Le Mans heeft hij ons eraan herinnerd hoe goed hij is.”

Verstappen

Andere namen die vallen zijn Red Bull-coureur Daniel Ricciardo en… Max Verstappen. Ricciardo’s contract loopt weliswaar nog enkele jaren door, maar in de Formule 1 is alles af te kopen. Verstappen maakt weliswaar indruk, maar is nog erg onervaren. Anderzijds: Fiat/Ferrari-topman Sergio Marchionne zei in maart al tegen de NOS dat hij geen enkel bezwaar zou hebben tegen het inzetten van een 17-jarige Formule 1-coureur zonder rijbewijs.

En zo zijn er dus minstens vier coureurs die - zonder dat ze het zelf toegeven of zelfs wéten - aan Räikkönens stoelpoten zagen. De verwachting is dat Ferrari aan het eind van de zomer een knoop doorhakt over de line-up voor 2016. Vettels toekomst is zeker. Räikkönen zal rond de grand prix van Italië (begin september) horen of de Scuderia hem nog ziet zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl