Julian Assange vorige maand op de Franse televisie
NOS Nieuws

Assange krijgt geen asiel in Frankrijk

Wikileaks-oprichter Julian Assange krijgt geen asiel in Frankrijk. President Hollande gaat niet in op een verzoek daartoe dat Assange vandaag deed in een open brief in Le Monde.

Assange zit al drie jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij vluchtte daarheen om uitlevering te voorkomen aan Zweden, dat hem verdenkt van seksueel geweld tegen twee vrouwen.

Gevaar

Assange vreest dat de Zweden hem op hun beurt uitleveren aan de Verenigde Staten, waar justitie hem in het vizier heeft vanwege WikiLeaks-onthullingen. In Le Monde schrijft Assange dat hij vanwege die onthullingen al jaren wordt bedreigd en geïntimideerd. "Mijn leven is in gevaar."

Als Frankrijk Assange opneemt, is dat volgens hem niet alleen een humanitaire geste, maar ook "een symbolisch gebaar voor alle journalisten die hun leven riskeren om burgers dichter bij de waarheid te brengen".

De afwijzing van president Hollande kwam snel. "Rekening houdend met de juridische elementen en de materiële situatie van meneer Assange kan Frankrijk niet ingaan op zijn verzoek", staat in een korte mededeling van het Élysée. "Bij de situatie van meneer Assange is geen sprake van een direct gevaar."

Geen toeval

Het verzoek van Assange aan Hollande komt niet op een toevallig moment. Vorige week kwam WikiLeaks met de onthulling dat de Amerikaanse geheime dienst NSA de afgelopen jaren zeker drie Franse presidenten heeft bespioneerd, onder wie Hollande. Het leidde tot verontwaardigde reacties in Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl