Edge, de nieuwe browser in Windows 10
NOS Nieuws

Microsoft schuift eigen videoplugin opzij in nieuwe browser

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Silverlight, een plugin die gebruikers soms moeten installeren om in hun browser video's en animaties te kunnen afspelen, wordt niet meer ondersteund in Edge. Dat is de nieuwe browser van Microsoft die wordt meegeleverd met Windows 10.

Het is volgens Microsoft tijd om over te stappen op html5, een nieuwe webstandaard die steeds vaker wordt gebruikt en die ook animaties en video’s kan verwerken. Het voordeel van html5 ten opzichte van Silverlight en ook Flash is dat deze standaard ook goed werkt op mobiele apparaten en is geïntegreerd in de browser.

Eigen standaard

Ook al verdwijnt Silverlight als software nog niet, het is wel opnieuw een signaal dat Microsoft een andere kant op beweegt. Een paar jaar geleden kondige Microsoft aan dat de ontwikkeling van de plugin langzaam zou stoppen. Het bedrijf bracht in 2011 de laatste grote update uit: Silverlight 5.0. Sindsdien zijn er alleen nog kleine updates geweest.

Voorlopig blijft Silverlight nog bestaan, omdat vrij veel websites er gebruik van maken. Het bedrijf moedigt wel ontwikkelaars aan om sites over te zetten naar html5.

Microsoft werkt al jaren aan Windows 10, een nieuw besturingssysteem dat op 29 juli beschikbaar komt. Eerder dit jaar bleek dat de softwaremaker Internet Explorer langzaam aan de kant wil schuiven, in het voordeel van Edge. Explorer blijft nog wel beschikbaar in Windows 10.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl