Berry van Gool, algemeen directeur Willem II
NOS Voetbal

Directeur Willem II 'onaangenaam verrast'

Algemeen directeur Berry van Gool is "onaangenaam verrast" door de onthulling van de Volkskrant over matchfixing bij Willem II. De krant meldt dat drie eredivisieduels uit 2009 en een bekerduel uit 2008 zouden zijn verkocht. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit e-mailverkeer tussen oud-speler Ibrahim Kargbo en een matchfixer.

Wachten op informatie

"Wij hebben een half jaar geleden contact gezocht met het Openbaar Ministerie en de KNVB", zegt Van Gool. "Die zijn met een onderzoek bezig waar wij onze medewerking aan verlenen. Ik zat op informatie van de KNVB te wachten, maar de Volkskrant komt met nieuwe gegevens. Dit gaat hopelijk mee in dat onderzoek."

In januari meldde de Volkskrant op basis van eigen onderzoek dat wedstrijden tegen en Feyenoord en Ajax waren gemanipuleerd. Kargbo zou de belangrijkste schakel tussen de matchfixers en Willem II zijn.

Van Gool gaat de gewraakte wedstrijden niet opnieuw bekijken. "Wij moeten vooruit en werken volledig mee aan het onderzoek. We willen dat de waarheid zo snel mogelijk naar buiten komt. Dat is belangrijk voor de naam van de club en de individuele spelers. Iedereen heeft baat bij de waarheid op tafel."

Aanvoerder is akkoord

Ook oud-keeper en aanvoerder Mikael Aerts zou betrokken zijn bij het schandaal. In het Volkskrantartikel wordt gesproken over een complot. In een mail van Kargbo aan een matchfixer staat dat hij met de aanvoerder heeft gesproken en dat die akkoord is. Aerts ontkent iets te maken te hebben met het schandaal.

Van Gool zegt dat hij recentelijk niet heeft gesproken met Aerts. "We hebben contact met de integriteitseenheid van de KNVB die het onderzoek begeleidt."

Ibrahim Kargbo en Maikel Aerts in het seizoen 2009/2010

KNVB maakt vorderingen met onderzoek

De KNVB laat weten dat het onderzoek vordert, maar dat nog niet duidelijk is wanneer de resultaten naar buiten worden gebracht. "Het onderzoek loopt nog en bestaat in grote lijnen uit drie onderdelen: het horen van clubofficials uit die tijd, het horen van spelers uit die tijd en bureauonderzoek", aldus een woordvoerder.

Of het matchfixingschandaal verdere consequenties heeft voor Willem II durft Van Gool niet te zeggen. "Het is nieuw in Nederland. Ik ben geen jurist, maar zou het verschrikkelijk vinden als het gevolgen heeft. Ik wil vooral de schade voor de club beperken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl