De skyline van New York en de Brooklyn Bridge
NOS Nieuws

Griekse tortelduifjes stranden in New York

Miami, New York, Los Angeles en als kers op de taart een cruisereis in de Cariben. Valasia en Konstantinos hadden een prachtige huwelijksreis gepland. Tot de Griekse schuldencrisis roet in het eten gooide.

Want toen ze hun hotelrekening in New York wilden betalen, weigerden de creditcards van de Griekse tortelduifjes dienst.

'We hadden geen idee wat er aan de hand was'

De twee betaalpasjes waren hagelnieuw en van twee verschillende banken. In Griekenland is het gebruikelijk om bijna alles contant te betalen, dus had het echtpaar de passen speciaal aangevraagd voor hun reis. En wat doe je dan? "Onze families thuis konden ook geen geld opsturen, omdat je vanuit Griekenland geen geld naar het buitenland mag overmaken", zegt Valasia: "Het is niet eerlijk. Want je hebt wel geld, maar je kunt er niet bij. Je voelt je net een zwerver."

Toen ook hun contante geld op was, zochten Valasia en Konstantinos hun toevlucht tot een Grieks orthodoxe kerk. "Dat was echt moeilijk voor ons, zeker voor mijn man, om bij de kerk om hulp te vragen", zegt Valasia. De priester twijfelde geen moment en gaf het koppel 350 dollar, genoeg geld om hun kosten te dekken. Vandaag vliegt het koppel terug naar Griekenland.

'Het was erg moeilijk om de kerk binnen te stappen'

Volgens het echtpaar zitten ook andere Grieken in het buitenland in geldnood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl