NOS Nieuws

Vakbonden houden vast aan oude ontslagvergoeding

In onderhandelingen met bedrijven houden vakbonden nog steeds vast aan de oude, gunstigere richtlijnen voor ontslagvergoeding. Dat doen ze hoewel sinds 1 juli de vergoedingen wettelijk naar beneden zijn gegaan.

"Bij onderhandelingen voor een sociaal plan hanteren we de kantonrechtersformules", zegt Piet Fortuin, vice-voorzitter van CNV Vakmensen. Die pakken hoger uit voor ontslagen werknemers dan de nieuwe richtlijn.

Op 1 juli werd de nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz) van kracht waardoor werknemers die worden ontslagen recht krijgen op een transitievergoeding. Daarbij maken ze nog maar kans op maximaal 75.000 euro of een jaarsalaris. Bij de kantonrechtersformules kregen werknemers grofweg per elk dienstjaar een maandsalaris mee.

Uit op winst

Maar de bonden zien nog niet veel redenen om hun onderhandelingseisen te verlagen. Dat blijkt uit een rondgang langs de bonden, naar aanleiding van een artikel in het FD.

"We zullen er meer uit proberen te slepen dan de minimaal wettelijk vereiste vergoeding", zegt een woordvoerder van de FNV. "Zeker bij bedrijven die alleen maar reorganiseren om meer winst te maken, zoals bij sigarettenfabrikant Philip Morris het geval was", voegt Fortuin van CNV er nog aan toe. Dat is volgens hem steeds vaker het geval, nu de economie aantrekt.

Welwillend

Ook vakbond De Unie houdt vast aan de oude, hogere eisen. En dat pakt vaak goed uit, stelt coördinator arbeidsvoorwaarden Swen Laarveld van De Unie. "Bij Hewlett-Packard en ING hebben we onlangs nog een sociaal plan afgesproken volgens de kantonrechtersformule. Ook Heineken, dat op dit moment reorganiseert, stemde direct toe."

Volgens Laarveld kan het wel zijn dat bij kleine reorganisaties de vergoedingen minder gunstig uitpakken. "Als er minder dan 20 mensen verdwijnen is er geen sociaal plan nodig, dan beslissen werkgevers zelf. Daar zit meer leed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl