Max Verstappen kijkt uit naar het weerzien met Silverstone
NOS Sport

Verstappen verheugt zich op vertrouwd asfalt

De grand prix van Engeland van komende zondag wordt niet alleen de negende Formule 1-race van Max Verstappen, het betekent ook de terugkeer naar het circuit waar hij vorig jaar zijn autosportdebuut maakte: Silverstone.

Ruim een jaar geleden, in april 2014, rijdt Verstappen z’n eerste Formule 3-races op het circuit van Silverstone, dat bekend staat als 'The Home of British Motor Racing'. Het weekend begint met een tik: in de eerste race valt de coureur uit door een botsing pal na de start.

Daarna gaat het beter. In de tweede race pakt de slechts 16-jarige Limburger voor het eerst punten door als vijfde te finishen. Op zondag volgt de eerste champagnedouche op het podium. Verstappen wordt in z'n derde autorace tweede en maakt indruk.

Het is een geweldig en uitdagend circuit. Bovendien is het een race die ons als team kansen geeft.

Max Verstappen

Snelle bochten

Vrijdag bij de eerste trainingen maakt Verstappen weer indruk. Tijdens de eerste sessie op Silverstone zet hij de derde rondetijd neer, achter het Mercedes-duo Nico Rosberg en wereldkampioen Lewis Hamilton. In de tweede sessie is hij zevende, maar bij beide optredens is hij sneller dan teamgenoot Carlos Sainz.

Verstappen is blij dat hij terugkeert in Silverstone. "Het is een geweldig en uitdagend circuit. Bovendien is het een race die ons als team kansen geeft. Het is weliswaar een snelle baan, maar de snelle bochten liggen ons wel, denk ik. Ik verwacht dat we hier beter voor de dag kunnen komen dan in Oostenrijk."

En dat biedt perspectief. Verstappen scoorde vorige maand in de Grand Prix van Oostenrijk voor de tweede keer dit seizoen WK-punten. Na een ijzersterke kwalificatie (zevende) finishte Verstappen in Spielberg als achtste. Op een circuit dat wemelt van de lange rechte stukken die de teams met pijlsnelle Mercedes-motoren in de kaart spelen, was dat een optimaal resultaat.

Dat is de kracht van Max: verrassen. Dat heeft hij in de kartsport geleerd en dat doet hij nog steeds.

Frits van Amersfoort

Vloeiend

Meteen na de race in Oostenrijk zei Verstappen al dat hij zich verheugt op een weerzien met Silverstone. Een circuit waar het in zijn ogen cruciaal is "in een goed ritme te komen. Vooral bochten als Becketts en Maggotts bepalen of een ronde goed is of niet. Daar moet het vloeiend gaan."

Max’ voormalige teambaas Frits van Amersfoort heeft er het volste vertrouwen in. Hij runde vorig jaar het Formule 3-team waarin Verstappen z’n eerste autoraces reed. "De klasse droop er toen meteen van af", zegt Van Amersfoort. "Ik denk dat we ons kunnen verheugen op een mooie race zondag. Silverstone is echt een rijderscircuit, zoals dat heet. De coureur kan hier het verschil maken."

"Silverstone ligt hem wel", zegt Van Amersfoort over de kansen van zijn voormalige pupil. "Hij zal misschien eerst een paar rondjes de kat uit de boom kijken. Camoufleren. En daarna zijn concurrenten overrompelen met afwijkende racelijnen en uitremacties. Dat is de kracht van Max: verrassen. Dat heeft hij in de kartsport geleerd en dat doet hij nog steeds."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl