Het telegram
NOS Nieuws

Beroemd telegram van Göring aan Hitler te koop

Een beroemd telegram uit de nadagen van het nazi-regime komt onder de hamer. In het document stelde Hermann Göring aan Adolf Hitler voor om de macht over te nemen. Landverraad, vond de Führer.

Göring stuurde het telegram naar de Führerbunker in het centrum van Berlijn. Hitler had zich daar teruggetrokken toen de Russen de hoofdstad omsingelden. Hij schreef dat hij ervan uitging dat Hitler de troepen niet meer kon aansturen.

"Indien ik tegen 22.00 uur geen antwoord heb, neem ik aan dat u niet vrijelijk kunt handelen", schreef Göring vanuit Beieren. Hij zou dan "zelfstandig voor het welzijn van het volk en vaderland optreden".

Woest

Hitler reageerde woest op het schrijven. Göring zou een staatsgreep willen plegen en moest daarom door de SS onmiddellijk worden opgepakt. Als hij bij zijn plannen zou blijven, zou hij standrechtelijk geëxecuteerd worden.

Het kwam allemaal niet zo ver. Een week na de val van Göring pleegde Hitler zelfmoord. Omdat Göring uit zijn macht was gezet, werd Hitler opgevolgd door admiraal Dönitz. Göring pleegde in 1946 zelfmoord, vlak voordat de geallieerden hem konden executeren.

Het beroemde telegram, met een rood stempel "Geheim!" in gotische letters, kwam na de val van Berlijn in handen van een Amerikaanse militair, die het als souvenir mee naar huis nam. Verwacht wordt dat het minstens 18.000 euro zal opbrengen als het volgende week via internet wordt geveild.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl