Burgemeester van Athene Kaminis
NOS Nieuws

Burgemeester Athene: stem alsjeblieft ja

De burgemeester van Athene heeft vanmiddag een persconferentie gehouden waarin hij de Grieken opriep voor een deal met de schuldeisers te stemmen. Volgens Georgios Kaminis betekent een nee bij het referendum van aanstaande zondag een vertrek uit de eurozone en uit de Europese Unie.

Kaminis sprak van een sociale en economische ramp als dat zou gebeuren. "Hij voegde daaraan toe dat hij niet wil dat zijn burgers in de omstandigheden van een Noord-Afrikaans land moeten leven", zegt correspondent Conny Keessen.

Hij vroeg Europese instanties en leiders om meer gevoel te tonen voor de Griekse bevolking en ze niet over één kam te scheren met de regering van premier Tsipras.

Als je een democratisch referendum wilt houden, dan is het een vereiste dat je een duidelijke vraag stelt die alle mensen begrijpen. Dat is hier niet gebeurd, zegt hij.

Correspondent Conny Keessen over burgemeester Kaminis

De burgemeester uitte ook scherpe kritiek aan het adres van de regering. Volgens hem stelt Tsipras de Griekse bevolking bloot aan "ongelofelijke risico's" door dit referendum te houden.

Juridisch onderlegd

Kaminis weet heel goed waar het referendum over gaat, zegt Keessen. "Hij is jurist en gespecialiseerd in constitutioneel recht en kan daardoor wel wat zinnigs zeggen over de juridische aspecten. Als je een democratisch referendum wil houden, dan is het een vereiste dat je een duidelijke vraag stelt die alle mensen begrijpen. Dat is hier niet gebeurd, zegt hij."

Burgemeester Athene: stem alsjeblieft ja

Volgens hem liggen de voorstellen waar de Grieken over moeten stemmen niet meer op tafel en hebben ze daarom geen juridische waarde meer. Ook vindt hij dat er te weinig tijd is om de mensen te informeren.

Onderhandelingsteam

Kaminis staat niet alleen in zijn opvattingen. De populaire burgemeester van Thessaloniki deelt de mening van zijn Atheense collega. "En ze gaan nog verder", zegt Keessen. "Ze willen dat er een nationaal onderhandelingsteam wordt opgezet waarin alle politieke partijen zijn vertegenwoordigd. Dat team moet dan gaan onderhandelen met de geldschieters."

In een peiling vandaag bleek dat het ja-kamp voor het eerst groter is dan het nee-kamp. Als de uitslag zondag ook zo is, stapt minister Varoufakis van Financiën op. Ook premier Tsipras heeft gesuggereerd dat zijn politieke lot afhangt van de uitslag. "Veel mensen denken dat Varoufakis zo veel invloed op Tsipras heeft, dat als Varoufakis opstapt, de premier zal volgen. Andere analisten zeggen weer dat Tsipras zo overtuigd is van zijn gelijk, dat hij zal blijven zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl