NOS Nieuws

Spaans dorp wil af van papierwerk: stuur maar een tweet

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het Spaanse dorp Jun was alle bureaucratie zat. In plaats van een nieuw ict-systeem te ontwikkelen, wat ongetwijfeld veel zou hebben gekost, werd besloten om voortaan alle administratie via Twitter te doen.

In plaats van te bellen of te e-mailen worden de 3500 bewoners opgeroepen al hun zaken via Twitter te regelen, schrijft The Guardian. De bewoners kunnen het gebruiken om een kapotte lantaarnpaal in de straat te melden, een afspraak te maken bij de dokter en zelfs om een aangifte te doen. Dat laatste gaat ongetwijfeld via een direct message, de sms-functie van Twitter.

De burgemeester twittert terug

Het project loopt inmiddels een aantal jaar. 600 mensen hebben in die tijd hun twitteraccount bij het gemeentehuis laten registreren. Dat aantal stijgt nog. José Antonio Rodríquez Salas, de burgemeester van Jun, blijft mensen aanmoedigen om ook te gaan twitteren.

Elena Almagro, een vrouw van in de 60, besloot na aanmoediging van de burgemeester en haar kleinzoon mee te doen aan een schrijfcursus, zodat ze ook kon gaan twitteren. “Het was alsof ik de maan bezocht, met al die computerschermen.” Inmiddels twittert ze volop, bijvoorbeeld tijdens een raadsvergadering. “En als ik naar de burgemeester Twitter, reageert hij. Ik heb het gevoel dat mijn tweets er toe doen."

Eén politieagent

De burgemeester vertelt aan The Guardian dat dit alles het resultaat is van een jarenlange zoektocht naar de juiste manier om te communiceren en kosten te besparen. Zo kon het aantal politieagenten worden teruggeschroefd tot één persoon, die via Twitter reageert op meldingen.

Hoe leuk het concept van burgemeester Salas ook is, er is een keerzijde. Een aanzienlijk deel van de inwoners in Jun heeft geen Twitter. Al zal het aantal gebruikers nog wel gaan stijgen, helemaal loskomen van het papier gaat waarschijnlijk niet lukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl