NOS Nieuws

Dekker wil meer ruimte voor nieuwe scholen

Het is te ingewikkeld om een nieuwe school op te zetten. Staatssecretaris Dekker wil daar verandering in brengen. Ouders die een goed plan hebben, moeten meer ruimte krijgen om dat uit te voeren.

Op dit moment worden nieuwe scholen in het basis- en voortgezet onderwijs alleen toegestaan, als ze tot een erkende onderwijskundige of levensbeschouwelijke richting behoren en naar verwachting genoeg leerlingen trekken.

Dat leidt tot problemen, schrijft Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Zo staan hindoeïstische scholen wel op de lijst, maar boeddhistische scholen niet. Ook mag je vaak geen Daltonschool beginnen als er al een Montessorischool in de buurt is, terwijl het volgens de staatssecretaris twee totaal verschillende schooltypen zijn.

Verzuiling

Hij vindt het systeem niet meer van deze tijd. "Het stamt uit de tijd van de verzuiling, waarin katholieke kinderen naar katholieke scholen gingen en protestantse kinderen naar protestantse scholen."

Daarom wil hij het begrip "richting" schrappen uit een aantal onderwijswetten "en het oordeel over een nieuwe school meer baseren op waarborgen voor de te verwachten kwaliteit". Hij hoopt dat er dan bijvoorbeeld meer ICT-scholen, groene scholen en andere vernieuwende scholen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl