Pretpark Walibi organiseert watergevechten
NOS Nieuws

Veel evenementen afgelast door hitte

De komende dagen blijft het 'on-Nederlands warm' en dat heeft gevolgen voor diverse evenementen. Zo wordt de Kennedymars in Someren zaterdag ingekort van 80 naar 50 kilometer. De wandelaars moeten voor 12.00 uur 's middags binnen zijn. Daarna is het niet verantwoord om inspannende activiteiten te ondernemen.

Ook wandel- en hardloopevenement Samenloop voor Hoop in Weert is komend weekend afgelast evenals de Swaddekuier, een wandeling door Nationaal Landschap De Friese Wouden.

Folkloredei

Niet alleen mensen hebben last van de warmte ook voor dieren is het veel te warm en daarom gaat zaterdag en zondag de internationale hondenshow Limburgia in Echt niet door. Ook een paardenkeuring in Assen, een wedvlucht van duiven in Noordoost Nederland, een hippische eventingwedstrijd in Ermelo, een dwerggeitenkeuring in Vries en een paardenconcours in Laarwoud zijn afgelast.

Mensen die zich verheugd hadden op de Friese Folkloredei in Heerenveen worden ook teleurgesteld. De organisatie vindt het onverantwoord om met temperaturen van boven de dertig graden op een plein in de volle zon een evenement te houden.

Dat geldt ook voor de organisatoren van een flashmob in Breda. De deelnemers zouden zaterdag precies om drie uur hun kleren uittrekken en in de hardloopkleding die ze eronder aan hadden naar de Grote Markt rennen.

Voedsel en warmte gaan ook niet goed samen, vandaar dat de Noabermarkt zondag in Tubbergen niet doorgaat. Ook een kunstmarkt in Bennekom is afgelast.

Tropenrooster

Mensen die zondag naar het Oud Limburgs Schuttersfeest in Maasniel willen, kunnen opgelucht ademhalen; de optocht gaat gewoon door. Wel komen er meer waterpunten langs de route en vraagt de organisatie aan bewoners langs de route om ook water te geven aan dorstige wandelaars.

's Ochtends vroeg is het nog wat koeler en dus prettiger om boodschappen te doen of te winkelen. In Zwolle heeft een groep winkeliers een tropenrooster ingevoerd waardoor de winkels eerder opengaan en vroeger sluiten. Op een speciale Facebookpagina is te zien welke winkeliers eraan meedoen. Ook in Franeker gaan de winkels een uur eerder open dan normaal en sluiten ze eerder.

Nog meer verkoeling is te vinden in pretpark Walibi dat vandaag en morgen watergevechten organiseert. Met waterexplosies en megasproeiers worden bezoekers afgekoeld. Ook zijn er waterpistolen beschikbaar om elkaar nat te spuiten.

Natuurbrand

Met de warmte komt ook de droogte en dan neemt het risico op een natuurbrand toe. In Noord-Brabant en een groot deel van Limburg is code oranje afgegeven. Het risico op een natuurbrand is er groot en er geldt een verbod op het stoken van vuren in de open lucht, vuurwerk, fakkels en wensbalonnen.

In Gelderland, Overijssel, Drenthe en een deel van Noord-Holland is code geel afgegeven, waarbij de kans op een natuurbrand verhoogd is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl