NOS Voetbal

Gouden jubileum zonder glans voor FC Twente

  • fctwente.nl
    De selectie van FC Twente bereidt zich voor op het nieuwe seizoen
  • ANP
    Zo nam FC Twente afscheid van het vorige seizoen: boze fans worden tegengehouden door de ME

Symbolischer kan het niet. Woensdag, op de vijftigste verjaardag van FC Twente, werd de amateurindeling bekend. De ouders waar de fusieclub destijds uit voortkwam: Sportclub Enschede en Enschedese Boys spelen tegen elkaar op het één-na-laagste amateurniveau. Ook het kind van destijds bevindt zich in een inktzwarte levensfase.

FC Twente is geen schim meer van de club die bij het vorige lustrum nog de nationale knuffelbeer was. In de zomer van 2010 kwam heel Twente bij van een grandioos kampioensfeest. Twente zou een blijvertje worden aan de Nederlandse top. De Champions League lonkte en daarom wilden goede spelers naar Enschede komen.

Bijna-bankroet

Nu, vijf jaar later, is van die club niets meer over. De dolenthousiaste fans van toen hebben zich nu keihard tegen de club gekeerd. Tegen de trainer in het bijzonder. De bomen die toen tot in de hemel groeiden zijn nu bij de wortels afgehakt. Een bankroet werd ternauwernood afgewend. Zelfs deelname aan de voorronde Europa League was een te groot financieel offer.

Alfred Schreuder is zonder twijfel de minst benijde trainer van de eredivisie. Hij staat nu al voor een bijna onmogelijke opgave. Want hoe kan hij het vertrouwen van het publiek terugwinnen, terwijl zijn selectie dagelijks verder wordt afgeroomd?

Spits Luc Castaignos werd verkocht, smaakmaker Bilal Ould-Chikh weigerde bij te tekenen en is intussen ingelijfd door Benfica en routinier Rasmus Bengtsson piepte er tijdens het vorige seizoen al tussenuit. Inmiddels staat het totaal aantal vertrokken spelers op elf. Wat kwam er terug? Drie verhuurde spelers...

Aangeschoten wild

FC Twente is aangeschoten wild en dus is de jacht op spelmaker Hakim Ziyech geopend. Ook Renato Tapia, die vorig seizoen doorbrak, is gewild. Eigenlijk is alles te halen in Enschede: om de salariskosten te drukken of transfersommen te innen.

Ook buiten de selectie om is flink gesneden in het clubpersoneel. Het is leeg geworden in de kantoren van de Veste. De nieuwe directeur Gerald van de Belt predikt realisme. De nieuwe technisch directeur Ted van Leeuwen hoopt op koopjes. Twente staat aan het begin van een nieuwe fase. Waar zou het nieuwe beleid over vijf jaar naar leiden?

Eén ding is zeker: zoveel geduld hebben de fans niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl