Professor Bob Smalhout (87) overleden

Professor Bob Smalhout (87) overleden

Professor Bob Smalhout is op 87-jarige leeftijd overleden. De Telegraaf, waarin Smalhout jarenlang een column had, maakte rond 04.30 uur bekend dat hij een uur eerder was overleden in zijn huis in Bosch en Duin in Utrecht.

"Zijn dood betekent een groot verlies voor deze krant, ook in persoonlijk opzicht voor de redactie en hoofdredactie", staat te lezen op de website van de krant. "Ruim twintig jaar lang schreef professor Smalhout voor De Telegraaf wekelijks columns over maatschappelijke gebeurtenissen die hem raakten, boos maakten of ontroerden."

Dood op tafel

Smalhout werd in 1972 in een klap beroemd toen hij als hoogleraar werd aangesteld aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In zijn rede De dood op tafel betoogde hij dat er jaarlijks 200 mensen onnodig stierven door fouten met de anesthesie. Op de kaft van zijn oratie zette Smalhout krantenkoppen van medische missers en de titel in vuurrode letters.

Collega's waren woest over de vorm die Smalhout had gekozen, maar nabestaanden en patiënten waren dankbaar dat hij het onderwerp aansneed. Er kwam een commissie, waarvan Smalhout deel uitmaakte, die verbeteringen voorstelde. Zo werd voortaan elke patiënt die werd verdoofd, gemonitord, terwijl dat vroeger alleen bij hartpatiënten gebeurde.

Door zijn bekendheid en kritische houding werd Smalhout vaak gevraagd als getuige-expert als het ging om medische klachten. "Zijn naam wordt onlosmakelijk verbonden met de term 'medische misser'", concludeerde vakblad Medisch Contact eens. Zijn expertise stond buiten kijf: zo was Smalhout ook anesthesioloog van de koninklijke familie.

LPF

In 1992 nam hij afscheid als hoogleraar. Twee jaar daarna begon hij met zijn column Op het scherp van de snede in De Telegraaf. Ondanks een verslechterende gezondheid bleef hij tot zijn dood schrijven; de laatste tekst van Smalhout stond eind vorige maand in de krant.

In 2003 was Smalhout lijsttrekker voor de LPF bij de Eerste Kamerverkiezingen. Hij nam uiteindelijk geen zitting in het parlement, omdat hij dan zijn column in de krant had moeten opgeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl