Een van de teruggevonden werken
NOS Nieuws

Gestolen kunst terug in Amsterdam Museum

Vijf kunstwerken van het Amsterdam Museum die in de jaren 70 werden gestolen, zijn teruggevonden op een Britse veiling. Directeur Spies van het museum noemt het een unicum dat de schilderijen na zo'n lange tijd opduiken.

In 1972 werden 49 schilderijen van het Amsterdams Historisch Museum, zoals het toen heette, en het Stedelijk Museum ontvreemd uit een depot. In de loop der jaren konden 31 ervan worden getraceerd.

De vijf werken uit de 19e eeuw die nu opdoken zijn Een harpspeelster van de Belgische schilder Charles van Beveren, Fluitspeler met schapen van Frederik Hendrik Kaemmerer, De dood van generaal Hans Willem van Aylva geschilderd door Charles Rochussen, Het rustende model van de Frans-Poolse kunstenaar Emile Eisman Semenowsky en Een zittende page met een hondje van de Belg Florent Willems.

Routinecontrole

Deze vijf doken op bij een veilinghuis in het Britse Lewes. Bij een routinecontrole ontdekte de veilingmeester dat de werken geregistreerd stonden in het Art Loss Register, de internationale databank van vermiste kunst.

Volgens het museum wist de eigenaar die de werken had aangeboden niet dat het om gestolen werken ging. De schilderijen zijn inmiddels terug in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl