Een hiv-onderzoeker in het lab
NOS Nieuws

Celstraf voor fraude bij hiv-onderzoek

Een Zuid-Koreaanse wetenschapper moet 4,5 jaar de cel in van een Amerikaanse rechter omdat hij heeft gesjoemeld bij een hiv-onderzoek. Ook moet hij 6,5 miljoen euro aan subsidie terugbetalen.

De 58-jarige Dong-Pyou Han meldde in 2008 dat hij een doorbraak had bereikt in het onderzoek naar een vaccin tegen hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Hij had een middel gevonden waardoor konijnen antistoffen tegen de ziekte aanmaakten. Dat werd gezien als een belangrijke stap in de strijd tegen de ziekte.

Later werd duidelijk dat Han aan het konijnenbloed menselijk bloed had toegevoegd waarin al antistoffen zaten. Daardoor leek het middel veel effectiever dan het feitelijk was. Hij zei dat de besmetting aanvankelijk per ongeluk was gebeurd, maar dat hij was doorgegaan om zijn teamleden niet teleur te stellen.

Carrière

De advocaat van Han vindt de straf voor zijn cliënt extreem hoog en had liever een voorwaardelijke straf gehad. Hij wijst erop dat het zelden voorkomt dat wetenschappers voor gesjoemel de cel in moeten.

De advocaat vindt bovendien dat Han al voldoende gestraft is, omdat zijn carrière voorbij is en hij mogelijk na de straf het land zal worden uitgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl