Richard Matt (l) en David Sweat
NOS Nieuws

Gevangenen New York oefenden ontsnapping

De twee gevangenen die vorige maand ontsnapten uit een gevangenis in de Amerikaanse staat New York, waren een nacht eerder ook al uit hun cel gebroken. Ze zagen toen op het laatste moment af van een ontsnapping, vertelde de gevangen moordenaar David Sweat tegen de politie.

Sweat zei dat hij met Richard Matt op 5 juni, een dag voor hun uitbraak, al eens via het riool de straat had bereikt. Toen ze een putdeksel optilden, oordeelden ze echter dat ze te dicht bij de gevangenis terecht waren gekomen. Ze kozen er daarom voor terug te gaan en de volgende avond een andere uitgang van het riool te nemen.

De politie arresteerde Sweat afgelopen zondag na een klopjacht van 23 dagen. Zijn partner Richard Matt was enkele dagen eerder gevonden en was bij een vuurgevecht om het leven gekomen. Sweat werd neergeschoten bij de arrestatie, maar is inmiddels voldoende aangesterkt om zijn verhaal te doen aan agenten.

IJzerzaagje

Sweat vertelde verder dat hij al sinds januari werkte aan de ontsnappingsroute. Met het lemmet van een ijzerzaag wist hij door de ijzeren muur van zijn cel te komen, waarna hij via een kruipruimte en het riool het gebouw uit kon komen.

Sweat ontkende dat hij elektrisch gereedschap had gebruikt, zoals de politie vermoedde. Ook zei hij dat hij al het werk heeft gedaan, omdat de oudere Matt een slechte conditie had.

Volgens Sweat had een bewaker hem het ijzerzaagje toegespeeld. De man is inmiddels opgepakt, maar ontkent dat hij wist dat de gevangenen een ontsnapping voorbereidden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl