NOS Nieuws

Canadees eiland in de ban van 'voedselterrorisme'

Canadese boeren loven een bedrag van 500.000 Canadese dollar, dat is zo'n 360.000 euro, uit voor de gouden tip die leidt naar een aardappel-saboteur. De boeren van het Prins Edwardeiland in het zuidoosten van het land zeggen dat iemand naalden en spijkers in de aardappels heeft gestopt.

Eind vorig jaar werden de scherpe voorwerpen voor het eerst in de aardappels gevonden, onder meer door mensen die ze in de winkel hadden gekocht. Naar aanleiding daarvan loofden de boeren eerst 50.000 en later 100.000 dollar uit. Zonder succes. Er werden nog steeds naalden en spijkers gevonden.

Terugroepacties hebben de boeren ondertussen al miljoenen dollars gekost. De Canadese politie doet onderzoek en heeft iedereen die iets in een aardappel vindt, opgeroepen zich te melden en de aardappels vooral niet weg te gooien.

Metaaldetectoren

De boeren wachten het onderzoek niet af en hebben zelf maatregelen genomen. Zo zijn ze begonnen met het installeren van metaaldetectoren en scanapparaten in een poging het probleem een halt toe te roepen. De lokale overheid heeft een deel van de kosten van de apparatuur vergoed.

"Het is voedselterrorisme", zegt een boer tegen de Britse krant The Guardian. "Mensen die dit doen zijn lafaards. Het zijn echt slechte mensen."

De boeren zijn bang dat de acties tot kopieergedrag leiden. "Er is altijd de angst dat andere mensen ook dit soort dingen gaan doen, omdat iemand anders er mee is weggekomen", zegt een andere boer tegen de Canadese nieuwszender CBC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl