NOS Nieuws

Zorgsector wil extra geld voor dure medicijnen

De zorgverzekeraars en de ziekenhuizen vragen in een gezamenlijke brief aan minister Schippers om een fonds voor de financiering van dure geneesmiddelen. Daarin moet extra geld komen, omdat de uitgaven voor dure medicijnen jaarlijks met een paar honderd miljoen oplopen.

De ziekenhuizen moeten alle dure geneesmiddelen die ze voorschrijven achteraf vergoed krijgen. Zo moet worden voorkomen dat patiënten om financiële redenen een bepaald medicijn niet krijgen.

Tot nu toe onderhandelen ziekenhuizen met zorgverzekeraars over budgetten voor dure medicijnen. Overschrijden ze die, dan moeten ze meestal zelf voor die kosten opdraaien. Daardoor komen ziekenhuizen financieel in de knel en krijgen patiënten niet altijd de beste behandeling.

Het is opvallend dat de zorgverzekeraars de brief mede hebben geschreven, zegt zorgredacteur Rinke van den Brink. "Eerder erkenden die de problemen bij de ziekenhuizen wel, maar wilden ze geen extra geld geven. De zorgverzekeraars vonden dat de ziekenhuizen dan maar beter hadden moeten onderhandelen. Nu zien ze blijkbaar in dat het zo niet door kan gaan."

"Grote problemen"

De brief van 25 juni is op een pikant moment op het bureau van de minister beland. Net voor de Nederlandse Zorgautoriteit afgelopen maandag een rapport publiceerde over de problemen met de dure medicijnen. En ook kort voor een werkgroep van KWF Kankerbestrijding morgen een rapport aan minister Schippers aanbiedt over dure geneesmiddelen. De minister heeft die werkgroep zelf ingesteld en zij heeft om het rapport gevraagd.

Indien alle middelen worden voorgeschreven, blijft er te weinig geld over voor andere zorg.

Citaat uit de brief van de zorgverzekeraars en ziekenhuizen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitaire medische centra maken deel uit van die commissie. "Hoewel de KWF-werkgroep nog bezig is met een kostenprognose en het inventariseren van mogelijke oplossingen, menen wij toch nu al de conclusie te kunnen trekken dat er op korte termijn grote problemen te voorzien zijn."

Te weinig geld

De verzekeraars en de ziekenhuizen waarschuwen in heldere termen voor de gevolgen van de al maar toenemende uitgaven aan dure medicijnen: "Indien alle middelen worden voorgeschreven, blijft er te weinig geld over voor andere zorg." Nog dit jaar komen er zo veel nieuwe dure kankermedicijnen bij dat "er al in 2015 rekening moet worden gehouden met een stijging van de kosten die de toegestane groei van 1% per jaar verre te boven gaat."

Minister Schippers heeft met de zorgsector afgesproken dat de zorguitgaven dit jaar met niet meer dan 1% mogen stijgen. In 2014 stegen de uitgaven van ziekenhuizen voor dure geneesmiddelen met gemiddeld meer dan tien procent.

"Het gaat om enkele honderden miljoenen euro's extra per jaar", zegt Van den Brink. "Per ziekenhuis praat je dan over 10 tot 20 miljoen euro. Dat kunnen die nooit zelf opbrengen."

Strenger

Behalve een apart fonds voor de financiering van dure geneesmiddelen en het achteraf vergoeden van alle dure geneesmiddelen die zijn voorgeschreven, bevat de brief meer voorstellen om de problemen op te lossen.

Stringentere pakkettoelating voor unieke specialistische geneesmiddelen vraagt ook om een goed maatschappelijk debat over de vraag wat de grenzen zijn van wat zorg mag kosten.

Citaat uit de brief van de zorgverzekeraars en ziekenhuizen

Artsen en ziekenhuizen komen met extra garanties dat ze de dure medicijnen "zinnig en zuinig" inzetten en waar mogelijk kiezen voor de goedkoopste van vergelijkbare middelen. Verder zou de overheid strenger moeten worden bij het toelaten van nieuwe middelen tot het verzekerde pakket. Nu gebeurt dat als de middelen Europees zijn toegelaten bijna automatisch. Daardoor heeft de minister nauwelijks mogelijkheden om te onderhandelen over de hoge prijzen.

Dergelijke prijsonderhandelingen zouden nationaal en bij voorkeur in Europees verband plaats moeten vinden.

Politiek debat

Tenslotte willen de verzekeraars en de ziekenhuizen dat het debat gevoerd wordt over de grenzen van de zorg. "Stringentere pakkettoelating voor unieke specialistische geneesmiddelen vraagt ook om een goed maatschappelijk debat over de vraag wat de grenzen zijn van wat zorg mag kosten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl