NOS Nieuws

D66: Opstelten 'weg' om rapport Bart van U.

Berndsen: de minister kan zich niet verschuilen

D66 heeft felle kritiek op het ministerie van Veiligheid en Justitie, naar aanleiding van het rapport van de commissie-Hoekstra. Onderzoekers concludeerden vorige week dat justitie grote fouten heeft gemaakt bij de behandeling van Bart van U., de man die wordt verdacht van de moord op oud-minister Els Borst en op zijn zus.

D66-Kamerlid Berndsen zegt dat het rapport reden genoeg zou zijn voor het wegsturen van oud-minister Opstelten, als hij nu nog minister zou zijn. Ze vindt dat er de afgelopen jaren te veel bezuinigd is op het ministerie.

De huidige minister Van der Steur krijgt van Berndsen nog de kans om de boel te verbeteren. "Maar de minister moet alles op alles zetten", zei het Kamerlid.

De Tweede Kamer debatteert op dit moment over het rapport van de commissie-Hoekstra. De politici buigen zich onder meer over de vraag of er bij verdachten al DNA moet worden afgenomen. Dat is een van de adviezen van de commissie die het kabinet wil overnemen.

Wetswijziging

De minister overlegt maandag met de Raad voor de Rechtspraak of het wenselijk is om meteen na de uitspraak al in het gerechtsgebouw DNA af te nemen van veroordeelde criminelen.

Ook wil hij onderzoeken of het mogelijk is om al bij de aanhouding van verdachten, wangslijm af te nemen voor DNA. Van der Steur bereidt een wet voor die dit mogelijk moet maken. De minister benadrukt dat de privacy van verdachten gewaarborgd moet blijven.

PVV-Kamerlid Helder en Kamerlid Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) willen dat OM-topman Bolhaar opstapt. "De bezem moet door de top van justitie", zei Bontes. Het aftreden van Bolhaar is volgens Van der Steur niet aan de orde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl