NOS Nieuws

Van der Steur: kwestie-Henriquez schokkend

Van der Steur: kwestie-Henriquez schokkend

Minister Van der Steur vindt het "schokkend" dat de Arubaan Henriquez is overleden als gevolg van politieoptreden. Hij wil dat het komende onderzoek van het Openbaar Ministerie onafhankelijk is en zeer zorgvuldig wordt uitgevoerd.

Hij wil zo snel mogelijk alle feiten op tafel hebben. Daarna wordt besloten wat er gebeurt met de betrokken agenten. Van der Steur leeft mee met de nabestaanden van de overleden Arubaan.

Proportioneel

De minister zegt nu niet te kunnen beoordelen of de agenten te veel geweld hebben gebruikt. "Ze moeten altijd geweld kunnen gebruiken als dat nodig is. Dat moet proportioneel zijn en de vraag of dat hier zo was, moet blijken uit het onderzoek." Hij benadrukt dat deze uitkomst van politieoptreden in elk geval niet de bedoeling is.

Van der Steur wil nog niet speculeren over de vraag of dit een incident is of dat er iets structureel mis is. Wel vindt hij dat politieagenten over het algemeen goed en hard werken. Hij weet ook niet of bij de arrestatie racistische motieven een rol hebben gespeeld, maar wijst wel op eerder onderzoek waaruit geen discriminatie bij de politie in de Schilderswijk naar voren komt.

Sentimenten

De minister heeft begrip voor sentimenten van mensen in de Schilderswijk die kwaad zijn over de gang van zaken rond de arrestatie van de Arubaan. Maar hij roept hen op kalm te blijven.

Van der Steur heeft zijn Arubaanse collega Dowers zijn medeleven betuigd. Hij begrijpt dat de gevoelens op Aruba heftig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl