Badgasten in Hoek van Holland
NOS Nieuws

41 graden voorspeld, verwachtingen voor zaterdag 'historisch'

Enthousiasme bij weerman Gerrit Hiemstra eerder vandaag op Twitter. Hiemstra, die geniet van zijn vakantie, stuitte op een voorspelling van een Duitse weersite en twitterde dat er sprake is van een 'historisch' moment. Zijn Duitse collega's van Wetteronline denken namelijk dat het zaterdag wel eens 41 graden kan worden in Eindhoven.

Het huidige warmterecord in Nederland staat op 38,6 graden. Die temperatuur werd in 1944 in het Gelderse Warnsveld gemeten. Of we dat record daadwerkelijk halen is nog afwachten, maar de voorspellingen gaan wel die kant op.

Het zijn daarom interessante dagen voor meteorologen, zegt Hiemstra. "Zo'n verwachting heeft zich in Nederland niet eerder voorgedaan. Het kan best zijn dat het niet zo warm wordt, maar ik zit er wel met verbazing naar te kijken. Het feit dat verwachtingsmethoden dit uitrekenen, is echt ongekend."

Volgens Hiemstra is Wetteronline een betrouwbare website. "Zij hebben het vaak bij het rechte eind. Dit soort verwachtingen zijn uniek. Als het 41 graden wordt, is het super historisch."

Leuk en aardig, maar...

Collega Marco Verhoef heeft de afgelopen dagen verschillende weermodellen in de gaten gehouden. Hij is gematigder dan de Duitsers. "Iedereen is over elkaar heen aan het brullen en blaten qua verwachtingen. Ik vind het prachtig dat mensen dat gaan roepen, en er zijn inderdaad modellen die dat aangeven, maar ik ga er niet van uit dat het zo ver komt. Ik denk dat het eerder 37 of 38 graden wordt. 41 graden acht ik vrijwel onmogelijk."

Verhoef denkt dat een mogelijk record afhangt van hoe snel de eerste warmteonweersbuien komen. "Het zal spannend worden. Maar persoonlijk mag het van mij snel weer afkoelen, die hitte vind ik too much. Ik word er niet vrolijk van en houd me vast aan de waarschijnlijke tempering van zondag."

'Ik heb mij heel goed ingesmeerd'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl