NOS Nieuws

Minder import uit Zwitserland door duurdere frank

Nederlanders halen hun goederen minder vaak uit Zwitserland, nu de frank duurder is. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Er worden met name minder turbinestraalmotoren, computers, papier en karton ingevoerd. Volgens het CBS gaat het bij die producten om de grootste daling in 20 jaar. De totale waarde van de import daalde in de eerste vier maanden van dit jaar 3 procent, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

"In januari dit jaar heeft de Zwitserse centrale bank besloten de koppeling van de frank met de euro los te laten", verklaart een woordvoerder van het CBS. "Sindsdien is het waardeverschil met 15 procent opgelopen."

Export groeit

Andersom voert Nederland wel meer goederen uit naar Zwitserland. De waarde van de Nederlandse export naar Zwitserland nam met 11 procent toe, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Zwitsers halen vooral bloembollen, planten, geneesmiddelen, medische instrumenten en aardolieproducten uit Nederland.

De toename van de export naar Zwitserland heeft niet alleen te maken met de duurdere frank. Ook de Nederlandse export naar andere landen nam de afgelopen vier maanden toe. Slechts 1,4 procent daarvan gaat naar Zwitserland, nagenoeg evenveel als vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl