Een deelauto die via SnappCar verhuurd wordt
NOS Nieuws

Ruim half miljoen huishoudens doen mee aan deeleconomie

Je woning verhuren via Airbnb als je zelf op vakantie bent of je auto verhuren via Snappcar of Mywheels als je 'm een paar dagen niet gebruikt. Zo'n 550.000 Nederlandse huishoudens namen vorig jaar deel aan de deeleconomie, 8 procent van alle huishoudens. Dat heeft ING onderzocht (pdf).

"Alle transacties van onbenut bezit, dat door consumenten tijdelijk en tegen betaling wordt gedeeld met andere consumenten." Zo definieert ING de deeleconomie. De bank verwacht een forse groei: dit jaar gaan al een miljoen huishoudens eraan mee doen. Daarna kan dat doorgroeien naar 1,5 tot 2,5 miljoen huishoudens.

0,01 procent

De omvang van de deeleconomie wordt geschat op zo'n 40 tot 60 miljoen euro. Dat is nog maar erg weinig, zo'n 0,01 procent van de Nederlandse economie. Ongeveer de helft van dat bedrag wordt verdiend met woningverhuur, vooral via Airbnb.

Vooral jongeren, hoger opgeleiden en mensen met een hoog inkomen maken gebruik van de deeleconomie. Klanten doen er vooral om financiële redenen aan mee. Een auto van een andere consument huren is namelijk vaak goedkoper dan huren van een bedrijf.

Aanbieders zeggen vooral idealistische redenen te hebben. Het tegengaan van verspilling is voor hen het belangrijkste motief, het verdienen van geld komt op de tweede plaats.

'Kom niet aan mijn spullen'

Een groot deel van de Nederlanders doet dus (nog) niet mee aan de deeleconomie. Veel mensen zeggen er simpelweg nog nooit bij stil te hebben gestaan. En wat betreft het verhuren van spullen zegt 64 procent van de Nederlanders niet te willen dat anderen hun eigendommen gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl