NOS Nieuws

Eenderde medewerkers gehandicaptenzorg voelt zich onveilig

Bijna een op de drie werknemers in de gehandicaptenzorg voelt zich onveilig op het werk, blijkt uit onderzoek van de vakorganisatie CNV Zorg & Welzijn. Meer dan 85 procent van de verzorgers heeft te maken met schelden, slaan, dreigen en andere vormen van agressie.

Daarbij voelt een kwart van de werknemers zich onder druk gezet door de baas om te zwijgen over de agressie en geen aangifte te doen.

Bezuinigingen

Bij CNV Zorg & Welzijn komen steeds meer meldingen van onveilige situaties binnen. Voorzitter Kruizinga koppelt die toename aan de marktwerking en bezuinigingen in de zorg. Die hebben er volgens Kruizinga toe geleid dat er minder personeel beschikbaar is en er ook minder aandacht is voor de patiënten.

Het CNV praat vandaag met werkgevers in de gehandicaptenzorg over de veiligheidsproblemen. De vakorganisatie dringt aan op meer steun en opvang voor bedreigde werknemers en begeleiding als personeel aangifte wil doen. Ook moeten de opleidingen de studenten beter voorbereiden op het voorkomen van agressie.

Later spreekt een CNV-delegatie met staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. "Hij moet begrijpen dat er een grens is bereikt als het gaat om marktwerking in de zorg", zegt Kruizinga.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl