Het toestel stortte op 5 februari neer in een rivier bij de hoofdstad Taipei
NOS Nieuws

'Verkeerde motor uitgezet bij vliegramp Taiwan'

De bemanning van het vliegtuig dat in februari neerstortte in Taiwan heeft bij motorproblemen de verkeerde motor uitgezet. Dat zegt een bron die betrokken is bij het onderzoek naar de ramp, waarbij 43 inzittenden omkwamen.

Eerder was uit informatie van de zwarte dozen al gebleken dat een van de twee motoren van het TransAsia-toestel problemen gaf, een halve minuut na het opstijgen vanuit de hoofdstad Taipei. Kort daarna verminderden de piloten het vermogen van de tweede motor en viel ook die stil. Even later stortte het toestel neer in een rivier.

Vergist

Waarom de piloten de nog werkende motor uitzetten, is niet duidelijk. Eerder werd al gespeculeerd dat de piloten zich hadden vergist. Bronnen rond het onderzoek melden dat het dus inderdaad om een menselijke fout lijkt te gaan.

Kort na het drama werd de piloot juist geprezen. Tijdens het neerstorten wist hij met zijn vliegtuig ternauwernood een flat te ontwijken en slaagde hij erin het toestel in het water te laten storten. De piloot en co-piloot werden dood aangetroffen in de cockpit. Vijftien mensen overleefden de crash.

Turboprop

De resultaten van het onderzoek naar de ramp met het bijna nieuwe turboprop-passagiersvliegtuig van het type ATR-72, dat op één motor kan vliegen, worden morgen gepubliceerd. TransAsia heeft nog niet gereageerd op de bevindingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl