Russisch gasveld Novy Urengoy in West-Siberië
NOS Nieuws

Geen gasakkoord tussen Rusland en Oekraïne

De onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland over de afname van gas zijn mislukt. Gisteren liep het contract af. De Oekraïners nemen nu geen gas meer af van het Russische olie- en gasbedrijf Gazprom

Het is de tweede keer in minder dan een jaar dat de gasleveranties worden stopgezet. De Russische minister van Energie noemt het stuklopen van de onderhandelingen "betreurenswaardig".

Het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz zegt dat het wel Russisch gas naar andere Europese klanten blijft doorvoeren. Ongeveer de helft van het gas dat Rusland naar de rest van Europa exporteert, gaat via Oekraïne.

Gewapende conflict

De Russen verhoogden de gasprijs toen de Oekraïense president Janoekovitsj vorig jaar februari werd afgezet. Vier maanden later werd de gaskraan dichtgedraaid, vanwege het gewapende conflict in het oosten van Oekraïne. Sindsdien zijn er via bemiddeling door de Europese Unie steeds tijdelijke contracten van drie maanden afgesproken.

In september wordt opnieuw gepraat in een poging om tot een gasovereenkomst te komen. Vrijwel zeker heeft Oekraïne voorraden genoeg om de zomermaanden door te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl