Castro en Obama schudden elkaar de hand
NOS Nieuws

'VS en Cuba eens over openen ambassades'

De Verenigde Staten en Cuba zijn het eens geworden over het heropenen van ambassades in de hoofdsteden Washington D.C. en Havana. Volgens een anonieme woordvoerder van het Witte Huis zal president Obama dat later vandaag in een verklaring bekendmaken.

Als de ambassades hun deuren openen, worden de diplomatieke banden tussen de twee landen definitief weer aangehaald. Dat zou voor het eerst zijn in ruim 50 jaar. In december maakten de VS en Cuba al bekend dat ze de diplomatieke betrekkingen weer wilden herstellen. Toen werd ook al gesproken over het heropenen van de ambassades.

De afgelopen maanden waren er al tekenen van herstel van de verstoorde relaties tussen de twee landen. Zo schrapte de VS Cuba van de lijst van staten die terrorisme steunen, komt er een einde aan de Amerikaanse economische boycot van Cuba en gaven president Castro en president Obama elkaar in april een historische handdruk.

Obama en Castro schudden de hand

In 1961 verbrak president Eisenhower de diplomatieke banden met Cuba, dat toen nog een trouwe bondgenoot was van de Sovjet-Unie. De VS stelde een economisch en financieel embargo in tegen Cuba. De belangen van de VS in Cuba worden sindsdien behartigd door de Zwitserse ambassade.

Sinds zijn aantreden heeft president Obama verschillende keren toenadering gezocht tot Cuba.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl